İftira atılarak işten çıkarılma
Beyaz eşya ve elektronik servislerinin birleşmesiyle, Kendi işyerimden uygun şart ve koşullarla büyük bir firmanın yetkili servisinde elektronik teknisyeni olarak işe başladım. 7 ay kadar çalıştım ama son 3 ayda ancak sigortam yapılabildi (şuanda sistemde 65 gün prim yatırılmış gözüküyor).
Bana atılan suç ise mutfakçı bayan elemanı telefonla taciz etmişim iddiası. Telefon kayıtlarımda yok ve biliyorum ki kendi telefon görüşmelerinde de benim numaram çıkmayacak. Dahası işten çıkartılınca kasada kalan 2 maaşım (1500.00) de bana verilmedi ve hiçbir hak talep etmeyeceğime dair tutanak imzalamam karşılığında maaşlarımı alabileceğimi söylediler. İmzalamayacğımı söyleyince üzerime yürüyüp zorla imzalatmaya çalıştı. İşyerimide kayıp ettim.
Sorularım şöyle olacak böyle iftira atılarak işe son vermek doğal mıdır?
Veya yaptırımı varmı? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Cevaplar için şimdiden teşekkürler
Re: İftira atılarak işten çıkarılma
Sn.Murat bey,İşten çıkartma şartları;
1-İşten çıkarma mutlaka yazılı olarak ypılacaktır.
2-Yazılı yapılan bildirim de mutlaka bir neden belirtilir.
3-belirtilen neden,işçinin yeterliliginden veyadavranışlarından ya da işletmenin,iş yerininveya işin gereklerinden kaynaklanan gecerli bir sebebe dayanmak zorun dadır.
4-işçi, fesih bildirimini ögrendigi tarihten itibaren (1) ay için de iş mahkemesine yazılı belgeyi de ekliyerek,şayet işten cıkarıldıgı yazılı olarak bildirilmemiş ise;işten çıkarıldıgının yazılı olarak bildirilmedigini bahsederek,Yazılan iddianın haklı ve gecerli olmadıgımnı İŞE İADESİNİ talep eden bir dava acabilir.
Sayın murat_teknisyen,
Anlattığınıza göre işveren 4857 sayılı İş Yasası 25/II-c ye göre iş aktinizi feshetmiş.
Ancak bunu size yazılı olarak sebepleriyle bildirmek zorunda.
İddiasını da ciddi belgelerle kanıtlamak zorunda olan işverenle ilgili olarak yasal yollara başvurabilirsiniz.
7 aylık çalışma sürenizi kanıtlayabilirseniz işe iade davası açabilirsiniz.
Detay bilgi vermek istemiyorum zira konunun, bizim şu an bilmediğimiz birçok detayı olabilir ve sizi yanlış yönlendirebilirim.
Size tavsiyem bir avukatla bizzat görüşerek onun göstereceği yoldan gitmeniz.
Ancak bazı haklarınızı kaybetmemek için bunu hemen yapmanızda yarar var.
Esenlikler,
Cevaplarınız için teşekkürler yalnız hala işten çıkış belgemi alamadım, ben aynı işyerinde çalışmak istememiyorum (çünkü işverensarhoş ve ne yaptığını bazen bilmeyen bir insan). Sanırım bir avukat ile görüşürsem yolum dahada netlik kazanır.
Cevaplarınız için tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
Selamlar,
Bursa'da büyük yabancı ortaklı bir işten 25 / 2 e maddesine göre 22/12/2006işten çıkarıldım.İşe iade davası açtım ve 1.mahkemeye kadar sebep belirtmediler.Mahkemede bir firmanın imzalı belgesine dayanarak işten çıkardıklarını belirtmişler. Fakat belge ortada yok.Firma sahipleri ile bahse konu olan '' İŞ VERME TAAHÜDÜNDE BULUNARAK ÇIKAR İLİŞKİSİNE GİRME' suçlaması ile işe iade mahkemem devam ediyor.Avukatımdan Firma sahiplerine İftira davası açmasını istedim.Fakat erken olduğunu ve bu konuya girmede isteksiz olduğunu tespit ettim.Sorularıma net cevapta alamadım.Benim için bu firma temsilcilerinin bu yaptıklarının yüce adalet huzurunda cezasız kalmaması herşeyin üzerinde.
Bu sektörde iş bulamıyor ve eski kazançlarımı 1/4 ünü bile elde edemiyorum.Emekliliğime 9 sene var.
teşekürler
Sayın ŞEKER,
Soru mu soruyorsunuz yoksa sadece bir olayı mı anlattınız, anlayamadım.
Selamlar,