Yazılı sözleşmemiz yok, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak istiyorum
İyi günler,
Ben daha önce bazı sorularla derdimi anlatmaya çalıştım ancak sanırım oldukça karışık anlattım ve açıkça cevap alamadım. Borçlar Kanunu'nda da aradıklarım açıkça yok.
Aşağıda madde madde sorularımı sormaya çalışacağım. Cevaplarsanız çok sevinirim.
30 yıllık kiracımız var. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak istiyorum.Yazılı sözleşmemiz yok. Uzun yıllardır, kirayı her Mart ayı başında artırarak, iki ayda bir olmak üzere bankaya yatırıyor.
1- Son beş yıldan önceki kayıtlara bankadan ulaşamıyoruz. Suyu üzerine Aralık.77'de almış. Öyleyse ben davayı, suyu üzerine aldığı Aralık'ta mı yoksa artışlarını yaptığı Mart'ta mı açmam gerekli ?
2- Mart.2007'de kirayı artırmadan göndermiş. Şimdiye dek hep artırarak gönderdi. Yazılı sözleşmemiz olmadığına göre ne yapabilirim ?
3- Galiba kirayı ilgili ayın 20'sine kadar ödemesi gerekliymiş, öyle mi ?
ödemediğine dair ihtar gönderecek olsam ayın kaçında göndermem gerekli ? gönderdiğimiz gün mü yoksa kiracının eline geçiş günü mü önemli ?
Saygılarımla,
Re: yazılı sözleşmemiz yok, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak istiyorum
İhtiyaç nedeniyle tahliye borçlr hukukundan çok gayrimenkullerin kiralanması hakkındaki kanunu ilgilendirmektedir. O kanuna bakabilirsiniz.
Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Kira artışları ilk sözleşmeden sonraki yıllarda Mart ayında yapılmışsa ve siz de buna ilk artışın olduğu zaman itiraz etmemişseniz, kira dönemi sonunun mart olduğunu kabul etmek gerekir.
Ben icra takibi yapmanızı tavsiye ederim. Orada Üfe rakamına göre artışı ve ayın birini ödeme gün olrak belirtin. 7 gün içerisinde bir itiraz gelmediği takdirde ona göre seçenekleri değerlendirirsiniz. Kiracınız kira ilişkisini inkar edebilir. Bu durumda seyir değişecektir. Ayrıca kira sözleşmesi sözle kurulu olsa bile parasal sınırı dşündüğmzde yazılı bir sözleşme veya yeminle ispatlamak zorunda kalacağınızı da dikkate alarak, atılacak ilk adımın icra takibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada Mart tarihi de sizin bir sonraki Mart ayına kadar beklemenize neden olacaktır.
Bir avukatla görşmenizde yarar var.
Re: yazılı sözleşmemiz yok, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak istiyorum
Teşekkür ederim,ancak,
avukat, suyun açıldığı aralık ayını baz almamız gerekir diyor ve aralık/2007'de ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açacağız diyor.