İnternet üzerinden iftira/hakaret.
Öncelikle merhaba,
Bir akşam internet üzerinde arkadaşım tarafından, adım ve soyadım üzerine kurulu bir site açılmış olduğu haberini aldım.
Siteye girip baktığımda; tamamen iftira, delilsiz mesajlar, "hırsız" gibi aşalağıyıcı ifadeler içerdiğini gördüm..
Şu an ikamet ettiğim yer küçük bir ilçe..
hukuki.net'te önceden benzeri forumları incelediğimde, aşağıdaki maddelerin suç duyurusunda bulunmak için yeterli olduğunu gördüm veya öyle olduğunu zannetmekteyim:
"Adının kullanılması çekişmeli olan kişi, hakkının tespitini dava edebilir. Adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini; haksız kullanan kusurlu ise ayrıca maddî zararının giderilmesini ve uğradığı haksızlığın niteliği gerektiriyorsa manevî tazminat ödenmesini isteyebilir."
"TMK’ya göre: “Eğer bir web alanı, suç yeri olarak kullanılmakta ise bu sitenin barındığı web alanı sahibi/sahipleri de sorumluluğu paylaşmaktadır."
Türk Ceza Kanunu 125. Madde’ye göre: “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
İlgili maddenin 4. fıkrasına göre;
Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır."
Burada basın yoluyla işlenmiş olduğu yazılmakta, bu nedenle internet'in de basın yolu'na girmiş olduğunu zannetmekteyim..
Bahsi geçen domain, yurtdışından kaydedilmiş, ad sunucuları(nameserver) ise yurtiçinde kayıt işlemi gerçekleşmiş başka bir domaine yönlenmiş bulunmaktadır.
Ad sunucularının yönlendirilmiş olduğu domainin aracı-Türk-registrarı ile(alan-adı-yazmanı) iletişime geçtiğimde, bana sadece Van lokasyonlu bir il ve telefon numarası bildirmiştir. Domaini kaydeden aracı Türk firmadan, domaini kaydeden kişinin ödeme yaptığı Kredi Kartı bilgisindeki Ad/Soyad/Adres bilgisini veya Banka havalesi ile gerçekleşmiş ise Ad/Soyad/BankaHesapNo adresini istesem vermekle mükellef midir yoksa ilgili yasal kararı bekleyeceğini söylemesi yasal olarak uygun mudur?
----
Saygıdeğer arkadaşlar,
Şu an Samsun ilinin bir ilçesinde ikamet etmekteyim. İşlemlerin hızlılığı açısından, Samsun merkezde Cumhuriyet başsavcılığına müracaatta bulunmam birşeyi değiştirir mi ilçede başvurmaya nazaran?
Bana yapmam gereken prosedürleri kısa da olsa anlatabilirseniz çok memnun olurum. Şöyle ki, ileride adım/soyadım üzerinde İnternette araştırma yapıldığında bu sitenin ön plana çıkacağı kesin. Bu ise bende manevî olumsuz etki oluşturacaktır.
Amacım adım üzerinde yayın yapmakta olan domaine erişimi durdurmaktır.
Bunun için, öncelikle Cumhuriyet başsavcılığına mı gitmem gerektir? Gitmeden önce ne tarzda veya ne türde bir delil hazırlamam gerektir? Bu suç duyurularında avukat olması şart mıdır?
Bana yol gösterebilirseniz değerli arkadaşlar, suç duyurusunda bulunmak istiyorum.
Esenle kalın.
Re: İnternet üzerinden iftira/hakaret.
Değerli hemşehrim,
Yazmış olduğunuz yazıda bazı hatalar mevcut olmakla birlikte, Cumhuriyet Savcılığı'na yapacağınız şikayet olayı çözümleyecektir. Vekilinizin olması bir şekil şartı olmayıp, bir avukata vekalet vermeniz sizin yararınıza olacaktır.
CMK uyarınca,
Yetkili mahkeme
MADDE 12.– (1) Davaya bakmak yetkisi, su*çun işlendiği yer mahkemesine aittir.
(2) Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zin*cirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mah*ke*mesi yetkilidir.
(3) Suç, ülkede yayımlanan bir basılı eserle iş*lenmişse yetki, eserin yayım merkezi olan yer mahkemesine aittir. Ancak, aynı eserin birden çok yerde basılması durumunda suç, eserin yayım merkezi dışındaki baskısında meydana gelmişse, bu suç için eserin basıldığı yer mahkemesi de yet*kilidir.
(4) Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan hakaret suçunda eser, mağdurun yerle*şim yerinde veya oturduğu yerde dağıtılmışsa, o yer mahkemesi de yetkilidir. Mağdur, suçun iş*lendiği yer dışında tutuklu veya hükümlü bulunu*yorsa, o yer mahkemesi de yetkilidir.
(5) Görsel veya işitsel yayınlarda da bu madde*nin üçüncü fıkrası hükmü uygulanır. Görsel ve işitsel yayın, mağdurun yerleşim yerinde ve otur*duğu yerde işitilmiş veya görülmüşse o yer mah*kemesi de yetkilidir.
Özel yetki
MADDE 13.– (1) Suçun işlendiği yer belli de*ğilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, yaka*lanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
(2) Şüpheli veya sanığın Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Türkiye’de en son adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
(3) Mahkemenin bu suretle de belirlenmesi olanağı yoksa, ilk usul işleminin yapıldığı yer mahkemesi yetkilidir.
Şikayette bulunacağınız savcının yetkisizlik kararı vermesi kuvvetle muhtemeldir. Dosyanız re'sen yetkili makama gönderilecektir.
Delil olarak, bu sitenin noterce tasdiklenmiş elektronik ortamdaki kaydını, ayrıca yine elektronik ortamda kendi aldığınız kaydını götürünüz. Hemen belirtmeliyim ki, elektronik veri ancak elektronik ortamda delil niteliği kazanabilir.