-
İddet Süresi
Ben almanyada 3-4 sene önce resmi bosandim,iki kizimin velayeti bende ve ben 7 senedir ayri sehirde yasiyorum eski esimle.
Simdiye kadar türkiyede bosanmayi yapmamistir ama yeni bir evlilik yapacagim icin simdi elim ayagima dolasti.:) Beni cok düsündüren Iddet Süresi yani ben simdi türkiyeden tekrar bosandimmi yani tenfiz davasini acinca bu süre almanyadaki bosanma tarihindenmi 300 gün yoksa türkiyedeki tarihtenmi 300 gün hesaplanacak?dedigim gibi eski esimden 7 senedir ayriyim üstelik yaklasik 5 sene önce ben amliyat oldum yani kendimi baglattirdim cocuklarim olmasin diye bu durumda yinede bu 300 günü beklemek zorundamiyim..yardimlariniz icin cok tesekür ederim
-
Re: Iddet SÜresi
Şu an Almanya mı Türkiye demi yaşamaktasınız?
-
almanyada kaliyorum bu sebebten zaten sor durumdayim türkiyede olsam hastaneye gider ve hamile olmadigimi kanitlardim
-
Eğer bir Alman vatandaşı ile evlenecekseniz ya da Almanyada evlenecekseniz bir şu anda bir sorun yok. Tenfiz etmeniz gerekliliğini bu ortadan kaldırmaz.
Alman yasalarına göre 300 günlük evlenme yasağı yoksa sizin açınızdan da bir sorun yok.
-
ama ben türk vatandasi ile evlenecegim yinede 300 gün beklememe gerek yokmu?
-
KADIN İÇİN BEKLEME SÜRESİ
Madde 132 - Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Bu hüküm Türk Medeni Kanunu'nun "Evlenme Ehliyeti ve Engelleri" başlığı altında düzenlenmiştir.
MÖHUK m.12/I'deki düzenleme ise şöyledir:
"Evlenme ehliyetine ve şartlarına taraflardan her birinin evlenme anındaki Milli hukuku uygulanır. Evlenmenin şekli yapıldığı yer hukukuna tabidir. Milletlerarası sözleşmeler hükümlerine göre konsolosluklarda yapılan evlenmeler geçerlidir."
Kanımca, "Kadın için bekleme süresi" evlenme engeli olduğundan MÖHUK gereği bu konuda Milli hukukunuz olan Türk hukuku uygulanacaktır( Zaten evlenmek istediğiniz kişi de Türk vatandaşıdır). Bu sebeple 300 günlük bekleme süresinin geçmiş olması gerekmektedir.
Bu süre ise bana göre Alman Mahkemesi kararından sonra işlemeye başlamış ve boşanmanızın üstünden 3-4 sene geçtiği için çoktan da bu süre bitmiştir. Burada Yasa Koyucu'nun amacını da göz önünde bulundurduğumuzda bu maddenin asıl amacı, soybağındaki olabilecek karışıklıkları önlemektir. Bu sebeple de Yasa Koyucu evliliğin sona ermesinden itibaren üçyüz gün geçmedikçe yeni bir evlilik yapılmasına izin vermemiştir.Ayrıca 132. maddenin 2.fıkrası da bunu doğrular niteliktedir. Bu fıkraya göre "kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır." Burada da görüldüğü gibi amaç soybağında oluşabilecek karışıklıkları önlemektir.
Önemli olan soybağındaki karışıklıkları engellemek olduğundan ve sizin evliliğinizde biteli 3-4 sene olduğundan, önceki evliliğinizden hamile olma gibi bir durumunuz da söz konusu olamayacağından üçyüz günlük sürenin tenfiz kararından itibaren başlayacağını kabul etmek doğru olmayacaktır.
-
bunuda ekleyim ben alman mahkemesinde bosandim ama türk kanununa göre bosadi avukatim beni böyle bir durum varmis
-
300 gün beklemek zorunda değilsiniz. Türkiyede tam teşekküllü bir hastaneden alacağınız "hamile değildir" raporu sizi iddet müddetinden kurtarır.
-
Yabancı bir mahkeme kararının tenfizi, Türk mahkemelerince o konuyla ilgili yeni bir mahkeme kararı verilmesi anlamında değildir, zira zaten konuyla ilgili verilmiş bir hüküm vardır ve Türk mahkemesi bu hükmün icra edilebilirliğini sağlamak amacıyla bir karar vermektedir. Şartları varsa, karar Türkiye'de icraya konulacaktır. Örneğin boşanma davası sonucunda nüfus kayıtlarında değişiklik yapılacaktır.
Bu nedenle, 300 günlük iddet süresinin yabancı mahkeme kararıyla evliliğin sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Bu süre sizin için çoktan geçmiştir.
Sayın Kaan Varlıakman'ın belirttiği gibi, evlenme ehliyeti kişilerin milli hukukuna tabidir. Türkiye nüfus kayıtlarında evli göründüğünüz evlenmenizi engelleyecektir. Bu nedenle Almanya mahkemesinden verilen kararın tenfizinin zorunlu ve yeterli olduğunu düşünüyorum.
-
Tenfizini istemeyip sadece Alman Mahkemesi kararının tanınmasıda isteyebilirsiniz. İlamın sadece boşanmaya ilişkin kısmının Türkiye'de geçerlilik kazanmasını istediğinizden ve asıl amacınız nüfus kayıtlarının değişmesini sağlamak ve yeniden evlenebilmek olduğundan tanıma davası yeterli olacaktır.
Son olarak da, burada sadece fikirlerimizi beyan ettiğimizi, olası hak kayıplarını da önlemek için muhakkak bir avukata danışmanız gerektiğini, burada ifade ettiğimiz hiç bir fikrin, vekil-müvekkil ilişkisi çerçevesinde bir avukatın danışmanlığının yerini tutmadığını hatırlatırız. Bu sebeple muhakkak bir avukata danışmalısınız.