Otoparka bariyer takılması
İki sorum olacak kısaca:
1) İki blok ortak kullandığımız otoparka bariyer taktırmak istiyoruz. Acaba basit çoğunlukla bu kararı alabilirmiyiz. Bariyer ücretini ödemeyen araç sahiplerine kumanda vermeme yetkimiz varmı yönetici olarak ( en azından bariyer ücretini tahsil edene kadar)
2) Dükkan önündeki boşluk (6x10m kadar) dükkana ait midir? Dükkan kiracısı bu alanı zincirle çevirebilir mi? Aksi takdirde nereye başvurmalıyız.
Çalışmalarınız çok faydalı bulduğumu da eklemek istiyorum
Re: Otoparka bariyer takılması
Sayın h9151105,
Sorularınıza tatmin edici cevap verebilmek için, bazı detaylara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
1-Sözkonusu bloklar tek parsel üzerine mi kuruludur. (yani site statüsünde midir) Yoksa ayrı parseller üzerindemidir.
Sözkonusu otopark projede ne olarak gözükmektedir.
Yönetim planınınızda bu konuyla ilgili bir madde varmıdır
Yapılması düşünülen bariyer, projeye aykırılık arz etmekte veya herhangi bir bağımsız bölüm malikine rahatsızlık verebilecek niteliktemidir.
2- Sözkonusu dükkan önündeki yer projede ne olarak gözükmektedir.
Yönetim planında bu yer ile ilgili bir madde varmıdır.
Yönetimce bu hususla ilgili olarak alınmış bir karar varmıdır.
Genel olarak cevaplamak gerekirse :
1-Yapmak istediğiniz otopark bariyeri, ortak bir yerin düzgün, daha rahat ve kolaybir hale getirilmesi kapsamında, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 ye göre, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri (kat Malikleri Kurulu Toplantısında) karar üzerine yapılabilir.
Ancak yukarıda belirttiğim hususlar önemlidir.
2-Hiçbir kat maliki veya kullanıcı ortak yerleri, bu doğrultuda yönetim planında olumlu yönde madde, kat malikleri kurukunca oy birliği ile alınmış karar ve tastikli projeye uygunluk bulunmadıkça, özel kullanımına tahsis edemez.
Esenlikler,
Yeni yönetici olduğum için henüz yönetim planını veya projei inceleme fırsatım olmadı. Eski yönetici tarafından bu belgeler bana verilmedi. Nerden çıkarabilirim bu belgeleri.
Sayın h9151105,
Yönetim planınız eski yöneticide veya kat maliklerinde yoksa, tapu müdürlüğünden, kat maliki ve/veya yönetici olduğunuzu kanıtlayarak, temin edebilirsiniz.
Tastikli projeyi de yine tapu müdürlüğünden veya belediyeden temin edebilirsiniz.
Esenlikler,
Merhaba ,
Bizimde İş yerimiz yoldan içeriye doğru 50m2 kadar girmekte,Apartman girişi yolun zemin farkından dolayı Binanın yanından ve bizim 1 kat üstümüzdedir.Önümüzdeki alan zemin katta olduğumuzdan dolayı sadece bize ait gibi gözükmektedir.Apartmanın kat mülkiyeti yoktur ve tapuda bu alan gözükmemektedir.(sadece apartmanın kapladığı m2 yazmaktadır.)Apartman sakinlerinden birkaçı dükkanımızın girişi çıkışı olduğu halde burayı otopark gibi kullanmak istemektedirler.Acaba girişimizi zincile kapatabilirmiyiz?
Alıntı:
soundman rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ,
Bizimde İş yerimiz yoldan içeriye doğru 50m2 kadar girmekte,Apartman girişi yolun zemin farkından dolayı Binanın yanından ve bizim 1 kat üstümüzdedir.Önümüzdeki alan zemin katta olduğumuzdan dolayı sadece bize ait gibi gözükmektedir.Apartmanın kat mülkiyeti yoktur ve tapuda bu alan gözükmemektedir.(sadece apartmanın kapladığı m2 yazmaktadır.)Apartman sakinlerinden birkaçı dükkanımızın girişi çıkışı olduğu halde burayı otopark gibi kullanmak istemektedirler.Acaba girişimizi zincile kapatabilirmiyiz?
Söz konusu yer tapulu gayrimenkulünüz değilse kapatamazsınız. Kapattığınız takdirde 3091 sayılı yasa kapsamında yaptığınız değişiklik mülki amirlikçe eski haline getirilir ve ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154. maddesinden yargılanırsınız. Saygılar.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU