İşten çıkarıldım param ödenmedi, ne yapmalıyım?
Öncelikle selamlar.
Ocak ayının ortalarına yakın bir reklam firmasında işe başladım.
Girerken hiç bir sözleşme imzalamadım, sözlü anlaşmamızda, 1 aylık deneme süresi geçtikten hemen sonra ssk yapılacaktı. Anlaşmaya göre aylık net 1000 ytl ücret, 1 ay sonra ssk idi. Aradan 18 gün geçti işten çıkarıldım, sebep de çalıştığımız firmalardan birinin işinin aksaması ama benden kaynaklanan bi problem yoktu, günah geçisi oldum. (bunuda ispatlayabilirim). O günden bu yana 18 günlük, 600 küsür ytl ücretim ödenmedi. işten çıkarılırken, 1 ay sonra alacaksın paranı dendi, 1 ay geçti vermediler, 1 ay daha uzattılar (sözde). nisan başı ödenecek dendi. Orda çalışırken yine benim gibi bi elemanı işten çıkarmışlardı oda 1 aylık çalışmış, onunda ücrti halen ödenmedi, geçtiğimiz günlerde orda çalışan bi arkadaşım da işten çıkarıldı ve 2000 ytl lik alcağı var, oda ssk sız. Arkadaşımla konuşmamda, kendisine parasının ödenmeyeceği söylenmiş, konuşmalardan duyduğuna göre benimde paramı vermeyeceklerini söylemişler. Bunun üzerine arkadaşım ile birlikte onlara dava açmak istiyoruz.
Patronumun, "paranı mayıs başında alcaksın" diye benim cep telefonuma kendi cebinden mesaj atmıştı, halen saklıyorum, orda çalıştığımı kanıtlayacak bir ikinci unsur, hergün yemeğimi getiren firmanın teslim fişleri. Ve bilgisayarda maaş ile ilgili mesenger görüşmeleri. artı olarak ordan çıkarılan iki arkadaşım bana şahitdir.
Patronumla her konuşmamda ukalaca tavırlar mesela "kafamı bozma sana ödeme filan yapmam, sana ödeme yapacağım zamanı söyledim ister beklersin alırısn paranı, istersen avcunu yalarsın" gibi muhabbetler geçti sürekli. Anlayacağınız bu insanın bana yada arkadaşlarıma maaşlarını vermeye niyeti yok.
Hukukçu arkadaşlardan her türlü bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız, yön gösterir ve bu yazdıklarıma göre haklarım konusunda bilgi veriseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Re: İşten çıkarıldım param ödenmedi, ne yapmalıyım?
Sayın poul,
Fiilen çalışmaya başladığınız anda SSK lılığınız da başlamış demektir.
Fazla detaya girmeden size birkaç yol önereceğim.
1- İşvereninizle görüşüp, paranızı hemen talep ettiğinizi, verilmemesi halinde bağlı olduğu SSK Bölge müdürlüğüne ve Bölge Çalışma Müdürlüğüne gerekli şikayetleri yapacağınızı söyleyin. İşe yarayacağını umut ediyorum.
2- İşe yaramaz ise, gerekli şikayetleri bir dilekçe ile, elinizdeki bilgi ve belgeleri de ekleyerek yapın.
Her iki kurumun müfettişleri gerekli incelemeyi yapıp rapor düzenleyecektir.
Bu aşamada, büyük ihtimalle işveren ödemeleri yapacaktır.
3- Yine işe yaramaz ise, ki yarayacağını düşünüyorum, dava yolu ile hakkınızı arayabilirsiniz. Bu safhaya kadar olan gelişmeler de lehinize delil olacaktır.
Esenlikler,
Sayın KASIMAN,
Verdiğiniz bilgiler çok açık, ve bilgilendirici idi, çok teşekkür ediyorum.
Yazınızı olkurken aklıma birşey daha geldi.
İşverenim bu ödeme konusu ile ilgili görüşmelerimizde, sürekli ben hukuku bilirim,
işveren, işçi hukukunu bana öğretme.
18 gün çalıştın bana zararı oldu diyip durdu, sana aslında bu maaşı vermeme gerekiyor ama iyi niyetimden vereceğim dedi.
Olurda şikayette bulunursam, karşı savunma olarak demin dediğim "bana zararı oldu" açıklamsı ile ifade verirse, bu durumda onun haklı çıkması söz konusu mudur yoksa hiç bir şekilde eğer bir işveren, işcisini ne kadar gün çalıştırmış ise bunun bedelini ödemekle yükümlümüdür ?
Saygılarımla.
Merhaba;
Eğer işvereniniz gerçekten sizden kaynaklanan bir sebeple maddi zarara uğradı ise,dava açtığınızda bunu ispat yükümlülüğü ona aittir.İddiasını belge ve şahitle ispatlaması durumunda elbette böyle bir durum mümkündür.
Nasılki sizin çalıştığınız süreye ait ücretinizi ödeme yükümlülüğü varsa,dava sonucunda çıkabilecek zararın telafisi kararına göre sizin de bu zararı telafi etmeniz gerekecektir.
saygılar
Herşey için çok teşekkür ederim ve çalışmarınızda daimi başarılar dilerim.
Saygılarımla.