-
Vasiyet
Merhabalar...
Babamdan kalan ve bana düşen bir miras payı var, fakat 8 sene oldu ve hala miras paylaşılamadı, çünkü ilgilenilemiyor.
Bana düşen miras payımı eski eşime vasiyet etmek istiyorum, bunu nasıl yaparım, işlemleri nelerdir ve maliyeti nedir?
-
Re: Vasiyet
Sayın yagmuryürekli,
Eski eşinize babanızdan gelen hakkınızı vasiyetle miras bırakmak istiyorsanız öncelikle yapacağınız vasiyetnamenin diğer mirasçıların saklı payına zarar vermemesi gerekir..
Hukukumuzda çeşitli şekillerde vasiyetname düzenlenmektedir. Ancak en garantilisi resmi şekilde yapılan vasiyetnamelerdir.
Medeni Kanunda resmi vasiyetname şu şekilde anlatılmıştır.
. "Vasiyet
I. Şekilleri
1. Genel olarak
Madde 531.- Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.
2. Resmî vasiyetname
a. Düzenlenmesi
Madde 532.- Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.
b. Memurun işlevi
Madde 533.- Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.
Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır.
Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.
c. Tanıkların katılması
Madde 534.- Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.
Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.
Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir."
Ancak masraflar konusunda net birşey söylemek imkansız. Eğer sulh hakiminin önünde yaparsanız daha masrafsız olacağı kanaatindeyim.