-
Evlat edinme
Selamlar,
1977 doğumluyum, 5 yıl önce bir evlilik yaptım, eşimin benden önceki evliliğinden 1993 doğumlu bir oğlu var ve velayeti eşimin üzerinde. Oğlum öz babası ile yaklaşık 4 senedir görüşmüyor ve soyadının farklı olmasını çok problem ediyor sürekli okulda defterlerinin üzerine benim soyadımı yazıyor. Anlattıklarımdanda anlaşıldığı gibi soyadını değiştirmek istiyoruz ve kendiside nüfus cüzdadında baba adı olarak benim adım olmasını istiyor. Ne yapabilir nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada benim ailemin evlilik tarihi 1975 sanırım yaş büyütme yoluna gidemem heralde.
-
Re: Evlat edinme
Sizin çocuğun doğduğu tarihte reşit olmamanızdan daha büyük bir problem çocuğun öz babasının nüfusunda yer alması. Hukukçu değilim ama öz baba muvafakat etmeden nüfusunuza geçiremezsiniz. Aradaki yaş farkının 16 olması soruna neden olmayabilir.
-
Sayın hsa,
Bizim hukukumuzda nesebe önem verilmekte ve verilen önem dolayısıyla bu yönde düzenlemeler yapılmaktadır.
Yeni Medeni Kanun'da "V. Ana ve babanın rızası
1.Şekil
Madde 309.- Evlât edinme, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirir.
Rıza, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir.
Verilen rıza, evlât edinenlerin adları belirtilmemiş veya evlât edinenler henüz belirlenmemiş olsa dahi geçerlidir. " diyerek anne ve babanın rızasını aramıştır.
Ancak 3. Rızanın aranmaması
a. Koşulları
Madde 311.- Aşağıdaki hâllerde ana ve babadan birinin rızası aranmaz:
l. Kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa,
2. Küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa babanın rızası aranmaz.
Bu hususlar dikkate alındığında sizin ilk olarak çocuğa bir yıl boyunca bakmış olmanız gerekmektedir. Evlat edinmeden sonra çocuğa kendi soyadınızı verebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken oturduğunuz yer mahkemesinden bir mahkeme kararı almanızdır. Bu kararın alınması sırasında hakkınızda bir araştırma yapılır.
"II. Araştırma Madde 316.- Evlât edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlât edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir.
Araştırmada özellikle evlât edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlât edinenin eğitme yeteneği, evlât edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir.
Evlât edinenin altsoyu varsa, onların evlât edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir." denilmiştir.
Eğer şartları taşıyorsanız eşinizin çocuğunu evlat edinebilirsiniz. Bu arada sizi olaya karşı duyarlılığınızdan dolayı tebrik etmek isterim. :)
-
babanin cocuga karsi yükümlülüklerini yerine getirmemesi neleri kapsar? Cocukla uzun zamandir görüsmemesi, cocuga maddi katkida bulunmamasi bunlarin icinde midir? Saygilarimla
-
-
Soruma ilgi göstererek cevap yazan herkese çok teşekkür ederim.
Benim anlamadığım; ''"II. Araştırma Madde 316.- Evlât edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından,'' bu durumda ben yine nüfusuma geçiremeyeceğim yani. Çünkü onunla aramızda 16 yaş var ve yaşımı büyültme imkanımda yok.
-
Evet 18 yaş şartı var.. :(