Hangisinin yarası daha derin?

8 Haziran 1972'de, Kuzey Vietnam'da saklandıkları  tapınağa bir  Amerikan uçağından dört napalm bombası atıldı. Sağ kalan  çocuklar, elbiseleri, saçları, vücutları yanık içinde, çığlıklar atarak  kaçışırken,  foto-muhabiri Nick Ut kendisine Pulitzer ödülünü getirecek olan  bu kareyi çekti. Ortada, çığlık çığlığa koşan çıplak kız, Vietnam  Savaşı'nın bütün dehşetinin  isimsiz  simgesi haline geldi. Amerika'yı dünya kamuoyunun önünde mahkum eden bir simge... 
 1982'de bir Alman gazeteci "resimdeki kızın"  peşine düştü. Adının  Kim,  Kim  Phuc olduğu ortaya çıktı. Bütün vücudu yandığı  için Saigon'da 14 ay hastanede yatmış, yanık derisi ayıklanırken her  seferinde acıdan  bayılmıştı.  İleri bir yaşta, kocasıyla gittiği Moskova dönüşü siyasî mülteci olarak Kanada'ya sığınmıştı Kim.O günlerde 34 yaşındaydı. Evliydi, 3 yaşında bir oğlu vardı. Astım ve  şeker hastasıydı, sık sık migren krizi geçiriyordu. Vücudunda, her vesileyle  azan,  silinmek bilmez yaralar taşıyordu, cildi nefes  alma yeteneğini  kaybetmişti,  ama "Ama ne talihliymişim ki yüzümde en küçük bir  leke bile yok" diye  avunuyordu. 
 1995 senesinde Washington'da Vietnam Savaşı'nı  anmak için bir tören yapıldı.  Kim de oradaydı. Kürsüde konuşurken, "O bombaları  atan pilotla karşılaşsam,  ona geçmişi değiştiremeyiz, derdim, ama bugün ve yarın, barışa hizmet etmek  için elimizden geleni yapabiliriz." Salondan sessizce ayrılıyordu ki, eline bir kağıt sıkıştırdılar,  göndereni işaret ettiler. Kim önce dönüp adama baktı. Orada öylece durmuş, eli  ayağı  titreyerek Kim'e bakıyordu.
 Sonra elindeki notu okudu Kim:  
  - Kim, o adam benim!  
 8 Haziran 1972 günü Vietnam'daki o mabede napalm atan uçağın pilotuydu  John  Plummer. Savaştan sonra yıllarca kendine  gelememiş, ne yapacağını  bilememiş,  din adamı olmuş, "o küçük kızın" resmini  gazeteden kesip her an  cüzdanında  taşımıştı.  
 Kim bir an adama baktı, sonra kollarını açarak  ona doğru koştu.