Nafakanın iptali yada düşürülmesi
merhaba
yaklaşık 6 ay öne eşimle bir protokol hazırlayıp anlaşmalı boşandık.3.5 yaşında bir oğlumuz var ve oğlumuz annesinde kaldı bende protokolde aylık 100ytl cocuğum için nafaka vermeyi kabul etmiştim. Fakat 15günlük temyiz süresinden sonra kararı ben farklı bir şehirde olduğum için eşim aldı ve mahkeme sonucunda 100ytl nafaka yazarken karara 200ytl yazdırmış. Ben kamuda 4/b statüsünde sözleşmeli mühendis olarak çalışıyorum ve 830 ytl maaş alıyorum. Boşandığım eşimse gene kamuda işçi(mühendis) olarak çalışıyor ve aylık geliri 2000ytl civarında. Ben şimdi birisiyle evlenmeyi düşünüyorum fakat o çalışmıyor. Ve benim maaşımda çok düşük ne yapacağımı şaşırdım. Benim merak ettiğim konu bu nafakayı iptal ettirebilir yada biraz düşürebilirmiyim
Re: Nafakanın iptali yada düşürülmesi
nafakanın kaldırılması talebi icin,
-nafaka alanın haysiyetsiz hayat sürmesi
-nafaka alanın yoksulluktan kurtulması
-nafaka alanın evlenmesi yada resmi evlilik olmadan baska birisi ile ortak hayat sürmesi (imam nikahı dedigimiz yani)
-eşlerden birinin vefatı
Bunlardan herhengi birisinin olması halinde eski eş nafakanın kaldırılması icin
dava acabilir.
aslında iştirak nafakası kelime anlamı katılım nafakasıdır.Yani müşterek çocuğunuzun tüm ihtiyaçlarını siz karşılamak zorunda değilsiniz Siz sadece bir katkıda bulunacaksınız.Hakim katkı oranınızı araştırırken sizin ve ayrıldığınız eşinizin ekonomik durumu ile çocuğunuzun ihtiyaçlarını araştıracaktır.Mesajınızdan anladığım kadarı ile ayrıldığınız eşiniz de çalışıyor maaşı ve mal varlığı da vardır.Hakimin dikkatini ,iştirak nafakasının tamamından sorumlu olmadığınız,konusuna çekmelisiniz.
15 günlük temyiz sürecinden sonra karar çıkmaz. Karar taraflardan biri tarafından diğerine tebliğ edilmesinden sonra 15 günlük temyiz süreci başlar. Ayrıca karara 200 ytl olarak yazdırması diye birşey de tuhaf geldi.
Alıntı:
ksarac rumuzlu üyeden alıntı
merhaba
yaklaşık 6 ay öne eşimle bir protokol hazırlayıp anlaşmalı boşandık.3.5 yaşında bir oğlumuz var ve oğlumuz annesinde kaldı bende protokolde aylık 100ytl cocuğum için nafaka vermeyi kabul etmiştim. Fakat 15günlük temyiz süresinden sonra kararı ben farklı bir şehirde olduğum için eşim aldı ve mahkeme sonucunda 100ytl nafaka yazarken karara 200ytl yazdırmış. Ben kamuda 4/b statüsünde sözleşmeli mühendis olarak çalışıyorum ve 830 ytl maaş alıyorum. Boşandığım eşimse gene kamuda işçi(mühendis) olarak çalışıyor ve aylık geliri 2000ytl civarında. Ben şimdi birisiyle evlenmeyi düşünüyorum fakat o çalışmıyor. Ve benim maaşımda çok düşük ne yapacağımı şaşırdım. Benim merak ettiğim konu bu nafakayı iptal ettirebilir yada biraz düşürebilirmiyim
cevaplarınız için teşekkür ediyorum
nafakanın 200 ytl olmasına gelince, mahkemede hakim davalı ve davacıyı dinlerken bu nafakanın az olduğunu 200ytl olmasını istedi bende maaşımın düşük olduğunu eşimin maaşının yüksek olduğunu söyledim. Yanlız şöle bir durum oldu kararı yazan arkadaş benim için maddi durumum iyi oğluma 200ytl verebilirim ...kurumda çalışıyorum yazmış. Eşimin bilgilerini bana benimkini de ona ama karar kısmında 100ytl yazmış. Bende o yüzden üzerine düşmedim. Fakat sanıyorum eşim kararı almaya gittiğinde bakın burda 200ytl verebilirim yazıyor ama siz 100 yazmışsınız diyerek bunu düzelttirmiş benim tahminim böyle.
Bugun eski eşimden bi msj aldım oğlumuzu kreşe göndereceğini 300ytl tuttuğunu ve bunun yarısını benim göndermem gerektiğini söyledi yani 200+150 ytl istiyor. Benim merak ettiğim yukarıda da belirttiğim gibi maaşım 830ytl.Bu miktarı karşılamam cok zor. Bu miktarı benden talep edebilirmi.Ben 200ytl yi ödemekte zorlanırken benden bide 150ytl istiyor.Bu miktarı yatırmam için mahkeme açabilirmi? herhangi bir yaptırımı olabilirmi.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Temyiz süresini kaçırıp kaçırmadığınızdan emin değilim. Ayrıca nafakanın artırım veya indiriminde hal ve şartlarda değişiklik olması gerekir.
Hiç bir değişiklik olmadan nafakanın artırılması veya indirilmesi talep edilebilir ancak mahkemece uygun görülmez kaatindeyim.
Alıntı:
yildizkadir76 rumuzlu üyeden alıntı
Temyiz süresini kaçırıp kaçırmadığınızdan emin değilim. Ayrıca nafakanın artırım veya indiriminde hal ve şartlarda değişiklik olması gerekir.
Hiç bir değişiklik olmadan nafakanın artırılması veya indirilmesi talep edilebilir ancak mahkemece uygun görülmez kaatindeyim.
Biz ocak 2007 yılında boşandık ve temyiz süresi doldu. Karar olarak da oğlumuza 200 ytl iştirak nafakası ödemem kararı çıktı. Fakat dediğim gibi bugun aldığım mesajda benden ayrıca 150 ytl kreş parası istiyor. Bunu kendisi talep ediyor. Herhangi bir mahkeme kararına dayanarak istemiyor.
Sayın ksarac,
Kararın temyiz süresi dolduğu için artık kesinleşmiş. Nafaka indirimi talep etmeniz aile mahkemesinde dava açmanız ve neden bu nafakayı ödeyemeyeceğinizi mahkemeye ispatlamanız şarttır. Yalnız bilmeniz gereken şu ki eşinizin maaşı burada gözönüne alınmaz çünkü çocuğunuz müşterek olduğundan onun bakımına sizinde katkıda bulunmanız gerekmektedir. Sonuçta nafakayı eşinize değil çocuğunuza ödüyorsunuz.
Eşinizin sizden nafaka harici çocuk için ekstra para talep etme hakkı bulunmamaktadır. Eğer siz vicdanen ödemeniz gerektiğini düşünüyorsanız kreş parasını ödersiniz.
Alıntı:
Av.Hanife Ebru Öztürk rumuzlu üyeden alıntı
Sayın ksarac,
Kararın temyiz süresi dolduğu için artık kesinleşmiş. Nafaka indirimi talep etmeniz aile mahkemesinde dava açmanız ve neden bu nafakayı ödeyemeyeceğinizi mahkemeye ispatlamanız şarttır. Yalnız bilmeniz gereken şu ki eşinizin maaşı burada gözönüne alınmaz çünkü çocuğunuz müşterek olduğundan onun bakımına sizinde katkıda bulunmanız gerekmektedir. Sonuçta nafakayı eşinize değil çocuğunuza ödüyorsunuz.
Eşinizin sizden nafaka harici çocuk için ekstra para talep etme hakkı bulunmamaktadır. Eğer siz vicdanen ödemeniz gerektiğini düşünüyorsanız kreş parasını ödersiniz.
cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.
boşanma davası gereği bağlanan nafakayı kaç yıl ödemem gerekiyor????
Karşı tarafın evlenmesi yada usulsüz hayat yaşaması gibi şartlar olmasa bile kaç yıl ödemem gerekiyoR ?