-
Kiracı Tahliyesi
Merhaba;
2005 Mart ayında kira kontratı yaparak bir ev tuttum. 2006 Martta kontrati sözlü olarak yeniledik ama bir kontrat imzalamadık. 2006 marttan sonra yaşadığım bazi maddi sorunlar nedeniyle kiralarda aksamalar oldu ve ev sahibim 2 sefer noterden 2 sefer uyarı gönderdi. Askere gideceğim için Nisan ayında evi boşaltacağımı sözlü olarak söylemiştim. Ama nisan'da askere almadıkları için mecburen kasımda gideceğim. Ev sahibimle konuştuğumda 6 ay daha oturmak istediğimi söylediğimde kabul etmedi. Ve malum ev kiraları çok yüksek. Taşınma maaliyetleri ise yanına yaklaşılmıyor.
Merak ettiğim konu şu;
- Ev sahibim bana herhangi bir tahliye yazısı göndermedi. Bildiğim kadarıyla kira bitiminden 1 ay evvel tahliye yazısı göndermesi gerekiyor. İçinde bulunduğum durum nedeniyle Kasım ayına kadar evde oturmaya devam edebilmek için ne yapmam gerekiyor?
- Geçmiş dönemde yaşanan uyarılar nedeniyle bir sorun yaşar mıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
-
Re: Kiracı Tahliyesi
Kira döneminiz marttan diğer yılın şubat ayına kadar süreyi kapsamaktadır.
Aynı kira dönemi içinde iki haklı ihtar gönderen ev sahibi kira dönemi sonunda tahliye davası açma hakkına sahip olur.
Mart 2006-Şubat 2007 arasında iki haklı ihtar gönderdiyse Mart 2007'de tahliye davası açması gerekiyordu.
Eğer ihtarlar aynı kira dönemine ait değilse tahliye davası açma hakkı yok.
Son dönemde iki haklı ihtar neticesinde Mart 2008'de tahliye davası açabilir.
İyi niyetli bir kiracı olarak kiralarınızı zamanında öder ve askerlik zamanında da tahliye ederseniz sizin için bir sorun olmaz.
Yani Mart 2008'e kadar tahliye edemez, icra takibiyle alacağını tahsil için haciz işlemi başlatabilir.
-
Konu hakkında bilgili olduğunuzu gördüm. bende bir konuda danışmak istiyorum. Ben öğrenciyim ve kontratsız olarak bi evde oturuyorum. Geçen yıl da yaptıkları gibi ev sahiplerim evi satılığa çıkardı ve ben bunu apartmanın kapısına astıkları ilan aracılığı ile öğrendim. Geçen senede aynısını yapıp %60 kiraya zam yapmışlardı. Bugüne kadar kirada ya da aidatlarda gecikme bile yapmadım. Ama sürekli madur ediliyorum.
Bu konuda ne yapmam gerekir? şikayetçi olsam elime birşey geçer mi?
-
Ev sahibinizin dairesini satışa çıkarmasının sizin açınızdan bir bağlayıcılığı yoktur. %60 gibi bir oranda zam talep etmesi ise kabul edilebilir olmadığı için, bu oranda zam yapmanız da gerekmez. Enflasyon oranında zam yapınız. Ödemelerinizi de mutlaka makbuz karşılığında veya banka aracılığı ile gerçekleştiriniz.
-
Ev sahibi evini istediğine satmakta serbesttir. Bunu engellemenin yolu yoktur. Ayrıca satışa çıkardığı takdirde belirli saatler tayin ederek müstakbel alıcılara göstermek durumundasınız.
Ama,
Kiracının hakları da 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunla fazlasıyla korunmaktadır:
Birincisi enflasyon üzerinde artış yapmak zorunda değilsiniz. %12 artış yapıp kiranızı düzenli öderseniz ancak 3 yılın sonunda kira tespit davası açabilir, sizi tahliye edemez. Geçen sene %60 artış yaptığınıza göre kiranın rayicin altında olmadığı ortadadır.
Aranızda yazılı bir kira sözleşmesi olmaması veya ödediğiniz kiraların kayda geçmemesi aleyhinize bir durum olarak işleyebilir. Bu yüzden ödemelerinizi banka aracılığıyla veya makbuz karşılığı yaparak kayda almanızda fayda var.
6570 sayılı kanunun 7.maddesinin d) fıkrasına göre
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya
eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
tahliye davası açabilir.
Diğer tahliye şartları 7. maddenin diğer fıkralarında ifade edilmiştir.
Kanunun tam metnini sitemizde aşağıdaki adreste bulabilirsiniz:
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp