Kat Mulkiyeti Kanunu Madde 42
Valla kizmayin ama bir iki saatir arama yaptim cikan butun sonuclarin icini teker teker okudum. Kendim cozum bulamadim. Suanda projeye gore yapilmis otopark girisi olmasina ragmen yeni bir kapi daha acmak icin benim tarafimdaki bahce duvarini yikmak istiyorlar. Forum araciligi ile bunun mumkun olmadigini ogrendim. Gerekli itirazimi apartman yonetimine bildirdim. Bugun bu bahce duvarini yikmak isteyen kisi Kat Mulkiyet kanunun 42. maddesine dayanarak bu islemi gerceklestirecegini soylemis. Sizlerden gelen cevaplar ise madde 19'a gore bu islemi yapamiyacagi idi. Sonuc olarak 19. maddeye gore yapamaz mi 42. maddeye gore yapabilir mi..?
Re: Kat Mulkiyeti Kanunu Madde 42
İki madde arasındaki fark yapılacak inşaat, tadilatın, "ortak yerlerin düzgün, rahat ve kolay hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayıp yaramadığı" noktasında toplanıyor.
Yeni bir otopark girişi yapılmasında kat maliklerinin göreceği fayda ve bahçe duvarının mevcut işlevi ve yönetim planındaki yeri nedir?
Yeni cikis yapilmasi kat maliklerine pek bir fayda saglamiyacak bence. Cunku otopark yonetmeligine gore meskenler icin 3 daireye bir park yeri ayrilmasi ongoruluyor. Projeye gore 8 daire icin arka tarafta 3 araclik yer ayrilmis durumda. Maksimum 4 arac park edebilir. Yeni yapilacak cikis park yerini arttirmayacak sadece parktan cikisi kolaylastiracaktir. Bahce duvarinin mevcut islevi ana yola bakan kisimda olmasi. Yol ile apartmanin bahce siniri. Yonetim planindaki yeri nedir bilmiyorum. Bu sorunuzu anlamadim kusura bakmayin. Diger yandan 42. maddeye gore duvari yiktirmaya karar aldilar. Ben bu karara katilmiyorum ayni maddeye dayanarak yapilacak giderlere katilmayabilirmiyim?
42.maddede, bu giderlerin nasıl paylaşılması gerektiği: "Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir." şeklinde düzenlenmiştir.
Bahçe duvarının yıkılması halinde, eski haline getirilmesi için dava açmanız mümkün.
Dava açmadan doğrudan kaymakamlığa başvurmak mümkün değil miydi? Sanki bir topikte görmüştüm, matbu dilekçe var, şu sayılı kanuna göre vs diye başvuruluyor denmişti.
Esin hanim. Kusura bakmayin sizi daha fazla rahatsiz etmek istemiyorum ama; 42. maddeye gore bu duvari yikabilirler mi? Eger yikamazlar derseniz yiktiktan sonra dava acmak mantikli. Ancak yikabilirlerse yikildiktan sonra dava actigim zaman hakim de ayni maddeye dayanarak karar vermeyecek mi? (Geregi dusunuldu 42. maddeye gore 2. otopark kapisi acilmasi uygundur.) O zaman dava acmak gereksiz olmaz mi? Buna kim karar verecek faydali mi zararli mi? Bence park edecek arac sayisi artmadigi icin hic bir faydasi yok. Simdiki hali ile de kullanilabilir. Diger yandan kat maliklerinin yaridan bir fazlasinin mi oyu ile 42. maddeye istinaden yikilabilir. Yoksa 5 de 4 mu.
Kat Malikleri Kurulu Kararı henüz alınmadı sanıyorum. Bu karar alınır ise, kararın iptali için Mahkeme'ye başvurur iseniz, duvarın yıkılmasına engel olabilmeniz mümkün.
Burada ancak anlatımlarınıza dayanarak yorum yapabildiğimiz için, sizi yanlış yönlendirmemek amacı ile kesin konuşmaktan kaçınıyoruz.
Bahçe duvarı, projeye uygun olarak yapılmışsa ve önemli bir işlev sağlıyor ise, kişisel fikrim, yıkılması için oybirliği aranacağı yönünde.