1 yılını doldurmamış evliliklerde boşanmanın imkansız olduğunu duyuyoruz.Öncelikle bunun asli varmıdır? Eğer asli varsa her iki tarafta istediği halde sırf evlilik 1 yılı doldurmamış diye boşanamamanın hukuki mantığı nedir?
Teşekkür ederim.
Printable View
1 yılını doldurmamış evliliklerde boşanmanın imkansız olduğunu duyuyoruz.Öncelikle bunun asli varmıdır? Eğer asli varsa her iki tarafta istediği halde sırf evlilik 1 yılı doldurmamış diye boşanamamanın hukuki mantığı nedir?
Teşekkür ederim.
TMK'ya göre anlaşmalı boşanabilmek için bir senenin doldurulmuş olması gerekmektedir.
Ancak diğer boşanma sebeplerinde (Örneğin; şiddetli geçimsizlik, zina vb boşanma sebeplerinde) bu bir yıllık süre yoktur.
Belirttiğiniz imkansızlık sadece Anlaşmalı Boşanma diye tabir edilen tiplerde geçerlidir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi sadece anlaşmalı boşanmalarda evliliğin 1 yılını doldurmuş olması gerekir. Sadece tarafların anlaşmasının yeterli olduğu, şiddet, hakaret, cana kast, zina gibi sebeplerin varlığının aranmadığı bu boşanma konusunda, boşanmanın gerekliliği kanaatine varabilmek için 1 yıl birlikte yaşamak gerektiği,daha az süre içerisinde artık birlikte yaşanılamayacağı konusunda kesin bir kanaat sahibi olunamayacağı, bunun hukuki mantığıdır.
peki eşimle beraber şiddetli geçimsizlik nedeni ile boşanma davası açsak 2 de şahit gösterirsek boşanma olurmu? eşime tazminat versem tazminatın tutarına mahkeme müdahale edermi yani istediğim kadar maddi tazminat verebilirmiyim?
Bir yıldan önce boşanılamaz diye bir kural yoktur..Bir yıllık zaman sadece anlaşmalı boşanmalar için konulmuş bir süredir..Ancak yine halkımızın bu konuda duyduğu kulaktan dolma fikirleri birbirlerine fısıltı gazetesiyle iletirken içine kendi yorumlarını da katmaları yüzünden ne yazık ki böyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır..
Diğer yandan anlaşmalı boşanma haricinde istediğiniz herhangi bir sebeple boşanmayı talep edebilirsiniz..
Ayrıca boşanmada tazminat ve nafaka gibi şartlar için tarafların kusur oranlarına evlilik birliği içerisindeki tutum ve davranışlarına, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirip getirmediklerine bakılır..
Eşinize şu aşamada tazminat ödemeniz için eşinizin sizden bunu talep etmesi ve sizinde kusurlu olduğunuz ispatlanması gerekir..Bence siz hakime direk şu kadar tazminat vereceğim demeyin..Eşiniz talep etsin, Hakim'de gerekli görürse zaten takdir edecektir..Ama eğer hakim takdir etmezse ve siz bundan vicdanen rahatsız olacaksanız o zaman boşandıktan sonra ona maddi yardım yapmanızda zaten bir sakınca yok..
dostum fenerli, ben 7 aylıkken boşandım, gerekli olanlar; 2 şahit, protokol ve fazla derine girmeden yüzeysel yazılan bir dilekçe. Üstelik eşime sus payı olarak kendi isteğimle 100 ytl nafaka vermeyi teklif ettim başvurumuzdan 1 gün sonra hakim bizi boşadı. Size de bol şans.
100 Ytl ye ben susmazdım ! Bence eski eşiniz sizi susturmak için bunu kabul etmiş.