-
Çift SSK numarası
Eski tarihlerde bilgisayarlardan yararlanamadığımız için böyle hataların çok olduğunu tahmin ediyorum.Benim sizden isteğim;iki ayrı işyerinden iki ayrı SSK numarası alıp düşük ödemeli olanından emekli olan bir çalışanın yapması gereken ne?Emekliliği boyunca oluşan zararı nasıl ve nereden tazmin edebilir.Karşılaştığınız emsal durumlar var mı?Zarar tazmini olmasa bile,en azından bu iki numarayı birleştirip emekli maaşını iyileştirebilr mi?Aynı soruyu daha önce forumda sormuştum,cevap alamadım.Bu kadar karmaşık olamasa gerek bu konu.
Herkese huzur ve mutluluk dolu bir yaşam dilerim.Saygılarımla.
-
Re: Çift SSK numarası
Sn. Karpuzkabuğu,
çok sayıda sigortalı bu sorunla karşılaşmaktadır. Sorunun çözümü çok basittir.
En son sigortalı olduğunuz ilin sigorta müdürlüğüne (örneğin istanbulda iseniz İstanbul ihtiyarlık sigorta müdürlüğüne ) bir dilekçe ve nüfus idaresinden ile baş vurarak 2 sicil numaranızı birleştirmeniz gerekmektedir. Burada iki işlem yapılmaktadır. Her iki sicil aynı ilde ise hem dosya bazında hemde bilgisayar ortamında birleştirmeler yapılır. Farklı bir ilde ise, son defa çalıştığınız ilin müdürlüğü (istanbulda ise istanbul ihtiyarlık sigorta müdürlüğü) diğer sicilinizin bulunduğu il müdürlüğüne yazarak sicil dosyanızı isteyerek birleştirme yapacaktır.)İlk defa adınınıza prim yatırılan sicil geçerli siciliniz olacaktır. Sosyal güvenlikte buna "iptal ve ipka" işlemi denmektedir. Hemen müracaatınızı yapmanızı öneririm. Her iki sicildeki hizmetler,günler ve primler birleşeceği için her hangi bir zararınız olmaz. Emekli aylığınızın ne kadar olabileceğini bilmek için prime esas kazançlarınız ve günlerinizin toplamını bilmek gerekmektedir. Siz karma sisteme göre emekli aylığınız hesap edilecektir. Önce birleştirmeyi yaptırın daha sonra sicil numaranızı verirsiniz bir bakarız ve yüksek emekli aylığı alabilmeniz için size bir emeklilik planlaması öneririz.
Bilgi edinmenizi rica eder, sosyal güvenli güzel günler dilerim.