İyi günlerEvlenmenin üzerinden 1 hafta geçtikten sonra eşin başkasından hamile olduğunun öğrenilmesi ve ispatı durumunda evliliğin nisbi butlanla iptali mümkünmüdür yoksa boşanmaylamı sonuçlanır.Yargıtay kararı arıyorum.
Printable View
İyi günlerEvlenmenin üzerinden 1 hafta geçtikten sonra eşin başkasından hamile olduğunun öğrenilmesi ve ispatı durumunda evliliğin nisbi butlanla iptali mümkünmüdür yoksa boşanmaylamı sonuçlanır.Yargıtay kararı arıyorum.
Nispi butlanın gerektirdiği şatlar gereği evliliğin iptalini isteyebileceğiniz kanısındayım.Çünkü nispi butlanın şartları bellidir.Bunlarada medeni kanunun 148,149,150,151. maddelerinde yer almaktadır.
Yargıtay kararlarını az önce taradım. Yardımcı olabilecek lehe yada aleyhe bir karar bulamadım. Ancak bende evlenmenin iptal edilebileceğini düşünüyorum.
Medeni Kanun 149,150.maddeler gereğince nisbi butlan nedenine dayanarak evliliğin feshi istenebilir kanaatindeyim.Bununla ilgili Yargıtay Kararını sunuyorum umarım işinize yarar.
HD 02, E: 2002/003393, K: 2002/006257, Tarih: 10.05.2002
[*]EVLENMENİN FESHİ[*]AHLAKİ YAPI[*]BİRLİKTE YAŞAMANIN ÇEKİLMEZ HALE GELMESİ
Karı veya kocasında bulunmaması, onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir hale koyacak derecede ehemmiyetli bir vasfı hakkında hataya düşerek evlenme halinde evlenmenin feshi istenebilir. Davalının evlenmeden önce üçüncü kişilerle çok kez evlilik dışı ilişkiye girdiği, sokakta birlikte bulundukları sırada bu halin 3. kişilerin hoş karşılanmayacak davranışların yol açtığı anlaşılmaktadır. Davalının ahlaki yapısı önemli vasıf olup, davacı için onunla birlikte yaşamayı çekilmez hale sokar.Bu nedenle evlenmenin feshi davasının kabulü gerekir.
(4721 s. MK. m. 149/2) (743 s. MK. m. 116/2) (4722 s. MKYUŞHK. m. 1)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan 8.5.2002 günü duruşmalı temyiz Mehmet E. ile vekili Av. Serkan Güneç geldi. Temyiz eden karşı taraf tebligata rağmen gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
743 Sayılı Medeni Kanunun 116/2. maddesi; karı veya kocasında bulunmaması, onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir hale koyacak derecede ehemmiyetli bir vasfı hakkında hataya düşerek evlenmiş ise evlenmenin feshinin istenebileceğini hükme bağlanmıştır. Taraflar 19.1.2001 de evlenmiş dava ise 5.2.2001 de açılmıştır. Toplanan delillerden davalının evlenmeden önce üçüncü kişilerle çok kez evlilik dışı ilişkiye girdiği, sokakta birlikte bulundukları sırada bu halin 3. kişilerin hoş karşılanmayacak davranışların yol açtığı davalının bu amaçla Gürcistan´dan geldiği anlaşılmaktadır. Davalının ahlaki yapısı önemli vasıf olup, davacı için onunla birlikte yaşamayı çekilmez hale sokar. Davanın kabulü gerekirken yazılı şekilde isteğin reddedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de davalının temyiz itirazlarının incelenmesine yer oymadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 10.05.2002 Cuma