Limited şirketlerde Sermaye artırımının iptali
Merhabalar.
3 ortaklı bir limited şirketin genel kuruluna 1 ortak katılmıyor ve genel kurul kararına katılmadığı yazılıyor. Bu genel kurulda 2 ortağın imzası ile sermaye artırımı yapılıyor. TTK 513/2 ye göre bir çok farklı yoruma ulaştım ancak konuya vakıf olamadım.
Kısaca sorum: Limited şirkette sermaye arttırımı için oy birliği şartı varmıdır?
Re: Limited şirketlerde Sermaye artırımının iptali
ÖZET: Ana sözleşmede daha yüksek bir nisap öngörülmemiş ise ana sözleşme, sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebilir. İkinci fıkrasında ise ortakların mesuliyetini genişletme hakkındaki kararların, her halde ittifakla verilmesi gerektiği düzenlenmiştir. 513. maddenin eski ikinci fıkrasında "sermayeyi artırma veya ortakların mesuliyetini genişletme" sözcüklerine yer verildiği halde yeni ikinci fıkrada "sermayeyi artırma" ibaresi maddeden çıkarılmıştır. Şu halde yeni ikinci fıkra, sadece sermaye artırımı dışında kalan ve ortakların sorumluluğunu artıran değişikliklerde uygulanabilir. Her sermaye artırımı bir ana sözleşme değişikliği olduğuna göre, sermaye artırımı için ana sözleşmede daha yüksek bir nisap öngörülmemiş ise TTK.'nun 513/1. maddesi uyarınca, sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kararı yeterlidir.
Re: Limited şirketlerde Sermaye artırımının iptali
Alıntı:
anaksoy rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar.
3 ortaklı bir limited şirketin genel kuruluna 1 ortak katılmıyor ve genel kurul kararına katılmadığı yazılıyor. Bu genel kurulda 2 ortağın imzası ile sermaye artırımı yapılıyor. TTK 513/2 ye göre bir çok farklı yoruma ulaştım ancak konuya vakıf olamadım.
Kısaca sorum: Limited şirkette sermaye arttırımı için oy birliği şartı varmıdır?
Oy birliği şartı yoktur. Ancak ortakların sermaye yapısı değişecektir. Karara katılmayan ortağın hissesinin he kadar olduğu da önemlidir.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten