Kiraya 2004 yılı mayıs ayında verdiğim dairemin kontratı mayıs ayında bitiyor. Şu anda 500 YTL alıyorum, çevre dairelerin kiraları 650-700 civarı , benim normal almam gereken oran ne olabilir. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar,
Printable View
Kiraya 2004 yılı mayıs ayında verdiğim dairemin kontratı mayıs ayında bitiyor. Şu anda 500 YTL alıyorum, çevre dairelerin kiraları 650-700 civarı , benim normal almam gereken oran ne olabilir. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar,
Sözleşme gereği tespit edilen kira artış oranı geçerlidir. Eğer sözleşmede herhangi bir oran belirlenmemişse kira artış oranı son aydaki ÜFE oranına göre belirlenecektir. Ancak kiraladığınız işyerinizde 3 yıl gibi veya daha fazla bir zaman boyunca arttırırm yasal sınırlar içerisinde kaldıysa ve kira bedeli emsal yerler içinde ciddi anlamda düşükse bu durumda mahkeme yeni kira bedeli belirleyebilecektir.
Kira kanunları kiracıdan yana. Kiracı ÜFE oranında artış yaptığı sürece oturabilir. Öncelikle kiracıyla uzlaşmaya çalışın.
Eğer kira tespit davası açmak istiyorsanız kontrat süresi dolmadan davayı açmalısınız. Diyelim ki kontrat başlangıcı 15 mayıs, 16 mayıs 2007'de dava açarsanız takdir edilecek kira 15 mayıs 2008'den itibaren geçerli olacaktır.
Sanıyorum burada bir istisnayı belirtmek gerekiyor. Kira sözleşmesinde, artışa ilişkin bir hüküm var ise, (sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeli TÜFE oranında artırılacaktır gibi) kira bedelinin tespiti davası, o kira dönemi içerisinde herhangi bir süre veya ihtar şartı aranmaksızın açılabilir.
Eğer ki sözleşmede artışa ilişkin herhangi bir düzenleme yok ise, sözleşme bitiminden 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesinin kiracıya tebliğ edilmiş olması dava açabilmenin şartıdır.