4 senedir ayrı yaşıyoruz nasıl boşana bilirim
merhaba
eşimden boşanmak istiyorum fakat hukuki aşamaları bilmiyorum. en kolay nasıl boşanırım. eşimle 2002-9 ayında evlendik daha sonra 21-01-2003 evi terk etti, şu an babasının evinde 4 senedir ayrı yaşıyoruz. oda boşanmak istiyor yalnız biz evliyken izmit te ikamet ediyorduk şimdi ben istanbuldayım o kars ta nasıl olması lazım ben mi oraya gitmeliyim omu gelmeli veya o orada ben burda olsa olurmu? birde onunla karşılaşmak istemiyorum vekalet versem olurmu. benden nafaka istermi bilmiyorum isterse, şuan öğrenciyim üzerime kayıtlı hiç bir mülk yok, çalışmıyorum. nasıl bir dava açmalıyım en kolay boşanmak için. teşekkürler.
Re: 4 senedir ayrı yaşıyoruz nasıl boşana bilirim
Mahkemeden geri dön çağrısı yaptıracaksınız..
Ancak bununla birlikte "evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması" nedeniyle de dava açabilirsiniz..Tavsiyem terk nedeniyle boşanma davası açmanızdır.. Daha çabuk yol alırsınız..Şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan davalar çok uzun sürmekte ve ortaya bazen garip durumlar çıkmaktadır..(yıllarca boşanamamak gibi)
Terk nedeniyle açılacak davada önce mahkemeden ihtar isteyeceksiniz.
İhtar şartları şunlardır.
1. Haklı Bir Sebep Olmaksızın Müşterek Konut Terk Edilmiş Olmalıdır
2. Müşterek Konutun Terkinden İtibaren En Az Dört Ay Geçmiş Olmalıdır
İHTAR İSTEMİ VE ŞEKLİ: Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiğini ve dönmemesi halinde doğacak sonuçları bildirir.
Hakim, eşinin haklı bir sebep olmaksızın evi terk ettiğini beyan eden tarafın iddiası ile bağlı kalarak eşe ihtar çeker. Bu ihtarda, eşin seçtiği konutun açık adresini, tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde eve dönmesi gerektiğini ve aksi takdirde aleyhine boşanma davası açılabileceğini bildirir.
164. Maddeye Dayalı Olarak Açılacak Davanın Dinlenebilmesi İçin Aranacak Koşullar:bu davanın dinlenebilmesi için; ihtara rağmen eşin eve dönmemiş olması, ihtara uymamakta haklı bir nedeninin bulunmaması, ihtarın samimi bir arzunun ürün olması, çağrılan evin bağımsız, güvenli, gereksinimleri karşılayacak nitelikte ve sosyal yaşantıya uygun olması gerekir. Aynı olayda, terk ve geçimsizlik hukuki sebebine birlikte dayanılamaz.