Savcılığa ne gibi durumlarda suç duyurusunda bulunulur?Suç duyurusunun izlediği aşamalar nelerdir?Suç duyurusu haklı bulunursa savcı dava mı açar?Mahkemeye dava açmak ile suç duyurusunda bulunmak arasındaki fark nedir?
Printable View
Savcılığa ne gibi durumlarda suç duyurusunda bulunulur?Suç duyurusunun izlediği aşamalar nelerdir?Suç duyurusu haklı bulunursa savcı dava mı açar?Mahkemeye dava açmak ile suç duyurusunda bulunmak arasındaki fark nedir?
Mahkemeye dava açmak diye bir durum yoktur. Savcılığa başvurursunuz davayı o açar. ( Sorduğunuz kapsamda )
Suç duyurusu suç olan bir konu hakkında savcılığa dilekçe vermek olarak sizin açınızdan ele alınabilir. Genel olarak suç duyurusu denmez buna şikayet dilekçesi denilir. Gerek şahsınızla ilgili gerekse toplumda suç ollarak gördüğünüz konular hakkında dilekçe verebilirsiniz savcılığa.
Cumhuriyet savcılıkları dilekçeleri inceleyip neticeye bağlarlar gerçek anlamda bir suç unsuru varsa dava açarlar yoksa takipsizlik kararı verirler dosya kapanır.
Sorunuz normalde yanıtlanamayacak kadar geniş ne tarafa çekseniz gidecek konumda. Genelde diğer forumlarda ki tarzınızda bu değerli hukukçu üyelerimizin seneler içinde elde ettikleri bilgi ve tecrübeyi kısa bir alana sıkıştırmaya çalışıyorsunuz. Lütfen sorulaınız daha seçici ve spesifik olsun.
Bu sorunuzda ne denirse aksinin iddia edilebileceği bir durum sözkonusu. Hangi konuda nasıl ne amaçla olduğu belli olmadığı için net yanıt olamaz. Bazen bir gazete tv haberi suç duyurusu olarak kabul edilebilir bunu yazsa birisi kişi vermez mi diye gereksiz tartışma çıkar.
Ben hukuk konusunda bilgi sahibi değilim.Bazı konularda bilgi edinmek istiyorum.Sorularımla ilgili şikayetiniz sanırım benim hukuk cahilliğimden kaynaklanıyor.Bunun için kusura bakmayın.Herzaman tavsiyelere açığım.