Merkezi Isınmadan Ferdi Isınmaya Geçiş Hk.
Sayın hukukçular merhabalar,
Bizim apartmanımızda yaklaşık 15 sene kadar önce kömürlü kazandan doğalgazlı merkezi kazana geçilmiş idi. Fakat çeşitli maliklerin ödememe yapmaması, vb. nedenlerle doğalgazlı ferdi sisteme geçmek istiyoruz. Tabii ki itirazlar mevcut. Ancak bizler %51 çoğunluğu bulmuş durumdayız. Şöyle ki; konu hakkında bir imza tutanağı yapılıp olumlu bakan maliklere imzalatıldı ve %51 bulundu. Sormak istediğim nokta şudur: Şu aşamada bir genel kurul toplayıp bu konuyu tekrar gündeme alarak o anda karar defterine mi işlenmelidir yoksa elimizdeki imza tutanağıyla doğrudan bu kararı alıp, toplantı yapmaksızın kararı deftere işleyip işlemlere başlanmasında hukuki bir aykırılık var mıdır? İlginize ve aydınlatıcı cevaplarınıza şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Re: Merkezi Isınmadan Ferdi Isınmaya Geçiş Hk.
Sayın ronsard2,
Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesi kapsamında yapmaya çalıştığınız değişiklik için, konunun Kat Malıkleri Kurulunda görüşülmesi ve tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile bu işlemin yapılmasına karar vermesi yasa gereğidir. Sözkonusu çoğunluk, toplantıya katılan kat maliklerinin değil, tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğudur.
Kat Malikleri Kurulu Kararı niteliğinde olmayan yazılı rızalar (noter tastikli bile olsa) ve benzeri irade beyanları geçerli ve yeterli değildir.
Esenlikler,
Merkezi sistem zaten doğalgazlı, çoğunluk olmaz. Her kat malikinin rızası gerekir.
Bilgilendirmeleriniz icin cok teşekkürler. Sizler profesyonellersiniz tabii ki daha derin bilgi sahibisiniz, aslında ben de Kat Mülkiyeti yasasında bu konuda oybirliği gerektiğini okumuş idim; fakat ben yaptığım araştırmalarda artık bu konuda emsal Yargıtay kararlarının olduğunu, oybirliği gerekmeksizin oyçokluğu ile bu geçişin yapıldığını, açılan karara karşı davaların da bu kararlar örnek gösterilerek reddedilebileceğini okumuştum. Sizlerin düşüncesi nedir?
Sayın Ronsard2,
Mevcut merkezi sistemde yakıt sisteminin katı-sıvı değiştirilmesinde oy çokluğunu yeterli gören Yargıtayın, köklü değişiklik olması halinde (proje değişimi) kararın oybirliği ile alınması gerektiği doğrultusunda kararı var.
Sizin de, mevcut merkezi sistemden ferdi sisteme geçişiniz proje değişikliği gerektireceğinden, Sayın TolgaH'ın da belirttiği gibi,kararın oybirşiği ile alınması gerektiğini düşünüyorum.
Yargıtay Kararı :
Bütün kat maliklerinin olumlu oyları ile katılmadığı kat malikleri kurulu kararına dayanarak, ortak yerlerde projeye aykırı tadilat yapılamaz.
( Y.18.HD.1.11.1999 T.,1999/11461 E.,1999/13598 K. )
Esenlikler,
Alıntı:
ronsard2 rumuzlu üyeden alıntı
Bilgilendirmeleriniz icin cok teşekkürler. Sizler profesyonellersiniz tabii ki daha derin bilgi sahibisiniz, aslında ben de Kat Mülkiyeti yasasında bu konuda oybirliği gerektiğini okumuş idim; fakat ben yaptığım araştırmalarda artık bu konuda emsal Yargıtay kararlarının olduğunu, oybirliği gerekmeksizin oyçokluğu ile bu geçişin yapıldığını, açılan karara karşı davaların da bu kararlar örnek gösterilerek reddedilebileceğini okumuştum. Sizlerin düşüncesi nedir?
Ben hukukçu değilim, böyle yeni bir yol açılmışsa hukukçu arkadaşlar bilgi verir sanırım.