-
Kapıcı Ssk Primi
Apartman giderleri içerisinde yer alan kapıcı ssk prim borçlarından kat maliki mi sorumlu olur yahut kiracı da sorumlu olur mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu 20.ve 22.maddeleri dikkatle inceledim ancak kapıcı ssk prim borçları kimin neye dayanarak karşılaması gerektiğine tam olarak karar veremedim.
Bu konuda bilgisi olan hukukçu arkadaşlarımın bana yardımcı olacağını umuyor ve şimdiden teşekkür ediyorum.
-
Re: Kapıcı Ssk Primi
Ortak giderlerin teminatı:
Madde 22/1 - (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 -2814/10 md.) Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira, miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
Bu maddede, kapıcı giderlerinin de içinde yer aldığı 20. maddedeki genel gider borçlarından kiracının da kat maliki ile birlikte, müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmektedir. Son cümlede, kiracının bu giderler için ödediği bedeli kira borcundan düşeceği belirtilmekte ise de, bu konuda varsa kira sözleşmesindeki hükme bakmak gereklidir.
-
Sn.Başak hnm.
Yanıtınız için çok teşekkür derim.
Kat Mülkiyeti Kanununun 20.ve 22.maddelerini dikkatlice inceledim ancak somut olayda kafamız fazlasıyla karışıyor malesef...
Cevabınızdan anladığım kadarıyla kapcı ssk primi 20.md. gereği ortak gider olduğundan kiracı ile kat maliki 22.md. gereği de müteselsil sorumlu ancak kiracı kira borcuyla sınırlı olarak! Buraya kadar anlaşılmayan bir husus yok ancak bu borcu kiracı ödemezse kat maliki ödeme yapmak zorunda kalır bu durumda kat malikinin kiracıya genel hükümlere göre(örn.sebepsiz zenginleşme)rücu imkanı var mı?
iyi çalışmalar dilerim...
-
20. maddeye göre asıl borçlu kat malikidir. Bu alacak kat maliki ya da müteselsil sorumlu olan kiracıdan alınamazsa, 22. maddeye göre kat maliklerinin bu alacak tutarı kadar ipotek tescil etme hakları vardır.
Kat malikinin, ödediği bedel için kiracıya rücu edip edemeyeceği konusu için, bir de kira sözleşmesine bakmak gereklidir.
-
Başak hnm cevaplarınız için teşekkür eder,iyi çalışmalar dilerim...