634 Sayılı K.M.K.'na göre Ortak alan giderlerine katkı payı
Efendim sitenize yeni üye olmuş birisi olarak sözlerime, böyle yararlı bir site oluşumunu gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Apart daire sahibi olduğum tatil sitesinde farklı tür ve boyutlarda bağımsız bölümler bulunmaktadır. Bunların arsa paylarıda birbirlerinden farklıdır. Örneğin 75, 130, 140, 150 metrekarelik dubleks vede apart daireler gibi.
Sorum ise site yönetimi 2004 yılında genel kurulda oy çoğunluğu ile bir karar almış ve alınan karar gereği site çevre düzenlemesinin plan proje altına alınarak maliyet çıkarılması ve maliyetin site sakinlerine eşit olarak pay edilmesini istemiştir.
Şahsıma ait arsa payı diğerlerinin yarısı kadar olduğundan ben de Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesi uyarınca, eşit olarak ödenmesi istenen miktarı değil arsa payıma düşen miktarı banka hesabına ödedim.
Ancak site yönetimi ilamsız takipte ödeme emri göndererek kendilerine göre eksik ödenen miktarı ve aradan geçen süre için gecikme faizlerinin de ödenmesini istemiştir. Bunun üzerine bende 7 günlük süreyi geciktirmeden ilgili icra dairesinden sözkonusu ödemeyi alacaklıya ilgili kanun hükümleri çerçevesinde yaptığımı belirterek aleyhimde yürütülen icra takibinin durdurulmasını istedim.
Sorum şudur; yukarıda anlatmaya çalıştığım bilgiler ışığında site yönetimi benden hak talep edebilirmi İzlemem gereken yol ne olmalıdır.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim
Saygılarımla,
Cahit Ilgazdağ
Re: 634 Sayılı K.M.K.'na göre Ortak alan giderlerine katkı payı
KMK m.20'ye göre;kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine eşit olarak, diğer ortak giderlere arsa payınız oranında katılmak zorundasınız.
Ancak maddenin ilk cümlesinde "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça" denmektedir. Bu durumda, eğer ki kat malikleri çoğunluğu ile, bu konu hakkında bir karar alınmışa, ve buna göre de herkes eşit olarak katılacaksa, söz konusu sözleşme hükümleri uygulanır. Şayet ki, böyle bir sözleşme yoksa, kanun hükmü uygulanır ki, bu durumda kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri hariç diğer giderlerden arsa payınız oranında sorumlusunuz.
2004 yılında kat malikleri genel kurulunda ortak alanlara yapılacak giderlerin tüm site sakinlerine pay edilerek ödenmesi kabul edilmiştir. Ancak bu durumda dahi arsa payımız az olan apartlar için bir haksızlık söz konusu olmuyormu. Yanıtlarsanız sevinirim.
saygılar,
Cahit Ilgazdağ
Kat Mülkiyet Kanununa göre kat mülkiyeti ancak bir parsel üzerinde kurulabilir ve bu yasa hükümleri ancak bu suretle kurulan kat mülkiyeti ile ilgili olarak uygulanabilir. Dolayısı ile, siteniz, tek parsel üzerinde kurulu değil ise, sözünü ettiğiniz kat malikleri kurulu kararının Kat Mülkiyeti Kanununda öngörülen koşullarda toplanıp toplanmadığı ve yönetim kurulunun davacı sıfatını haiz olup olmadığı itiraz konusu yapılabilir.
İkinci olarak, yasada giderlerin ne şekilde paylaştırılacağı belirlenmiş. Yönetim planınızda bu hususun nasıl düzenlendiğine de bakılacaktır.
Size önerim bir meslektaşımızdan profesyonel yardım almanızdır.
Alıntı:
Aslı Yurtlu rumuzlu üyeden alıntı
kat malikleri çoğunluğu ile, bu konu hakkında bir karar alınmışa, ve buna göre de herkes eşit olarak katılacaksa, söz konusu sözleşme hükümleri uygulanır.
Kanunda, bu tür kararların alınabilmesi için oybirliği aranmamakta olup, oy çokluğu yeterlidir. Doktrinde de bu görüş benimsenmektedir. Bahsettiğiniz durumda, genel kurulda alınan karar doğrultusunda hareket etmeniz gerekeceği kanaatindeyim. Saygılarımla..