Baronun avukat atamaması.
Merhaba,
Ocak 2007'de sahte kimliğim hazırlanarak bankalardan kredi taleplerinde bulunulmuş ancak bankanın bu sahteciliği farketmesi üzerine benim vekaletimi alarak savcılığa suç duyurusu yapılmış ve polis operasyonu ile Şubat 2007'de failler suç üstü yakalanmış ve sonrasında ben asayiş büro amirliğinde yazılı ifade vermiştim. Mayıs 2007'de bu olayın duruşması yapılacak, bana mahkemeye mağdur olarak katılmam için davet geldi ancak o tarihte yurt dışında olacağım kesin olduğu için mahkemeye katılamayacağım. Barodan bana vekil olacak avukat talep ettim ancak şimdi baro çocuklar hariç kimseye avukat tahsis etmeyeceğini ve kendime özel avukat tutmam gerektiğini ya da bizzat katılmak zorunda olduğumu söyledi. Ben bu davaya katılmazsam suçlular serbest mi bırakılır ve benim durumum ne olur?
Re: Baronun avukat atamaması.
Duruşmaya katılarak, müdahale talebinde bulunmanızı öneririm.
Duruşmaya katılmam yurt dışında olacağım için olanaksız, zaten sorun da budur. Katılamayacağım kesin olduğu için ne yapabilirim diye araştırıyorum.
Bir avukatla görüşüp avukata vekalet verin. Siz rahatça yurt dışına gidin, avukatınız da sizin vekiliniz olarak sizin adınıza her türlü işlemi yapsın.
Teşekkür ederim ancak bunu ücretsiz yapacak avukat tanıdığım malesef yok. Ücretli yapacak avukatım olsa konuyu ilk ona danışırım zaten.
Arkadaşlar sorumu yanıtlayabilecek yok mu acaba?
iyi günler,
bahsettiğiniz konu ile ilgili olarak baro size avukat temin etmek ile yükümlüdür. bu konu 5271 sayılı CMK'da şu şekilde hükme bağlanmıştır:
Mağdur ile şikâyetçinin hakları
MADDE 234. - [1] Mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır:
a) Soruşturma evresinde;
1. Delillerin toplanmasını isteme,
2. Soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla Cumhuriyet savcısından belge örneği isteme,
3. Vekili yoksa, baro tarafından kendisine bir avukat görevlendirilmesini isteme,
4. 153 üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme,
5. Cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma.
b) Kovuşturma evresinde;
1. Duruşmadan haberdar edilme,
2. Kamu davasına katılma,
3. Tutanak ve belgelerden vekili aracılığı ile örnek isteme,
4. Tanıkların davetini isteme,
5. Vekili yoksa, baro tarafından kendisine avukat atanmasını isteme,
6. Davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma.
bu madde içinde b/5'e baktığınızda kendinize avukat atanmasını isteme hakkınız vardır. bu hem hazırlık aşamasında hem de yargılama aşamasında sizin kanuni hakkınızdır. bence baro başkanlığına bir dilekçe ile başvurun. eğer olumlu bir cevap alamazsanız aynı dilekçeyi davayı açan C.Başsavcılığına da verin. ancak bu dilekçede barodan olumlu bir cevap alamadığınızı da belirtin.
iyi günler, kolay gelsin.
25 nisan 2007 tarihi itibariyle tüm görevlendirmeler tekrar başlamıştır.