Memurun İdareye Tazminat Davası Açması
Merhaba
Okul idaresinin şahsımla ilgili yaptığı bir işlemi idare mahkemesinde iptal ettirdim.Acaba bu iptal edilen işlemle ilgili olarak tazminat davası açsam başıma bir iş gelir mi?Malumunuz idare işlemi devlet adına yapıyor.O yüzden işlemi yapan kişi adına dava açamıyorum.Yapılan işlem zamanında beni çok mağdur etmişti.İdare mahkemesinde açtığım dava bile neredeyse iki sene sürmüştü.İdare hakkında 2006 yılında çıkarılan af nedeniyle hiçbir işlem yapılmadı.Yani yapanın yanına kar kaldı.Eğer mahkemeyi kazanırsam tazminat idareyi zarara uğratan idareciden alınır dendi.Sizler ne önerirsiniz?Acaba benim durumumda olan yada benzeri bir olayla karşılaşan var mı?
Re: Memurun İdareye Tazminat Davası Açması
Bu konuda bir şey söyleyebilmemiz için olayı daha açık ve net bir şekilde anlamamız gerekiyor. Böylesine muğlak bir ifade ile hiç kimsenin olaya bir yorum getirebileceğini sanmıyorum. Yapılan işlem neydi, nasıl bir mağduriyete uğradınız? Bunların bilinmesi gerekiyor. Madem sizin iki yıl mağduriyetinize neden olabilecek bir işlemdi de neden yürütmenin durdurulmasını istemediniz? Duruma göre iptal davalarının arkasından tam yargı davası açmak mümkün. Bazı durumlarda idare, tazminat ödemek zorunda kalırsa bunu işlemi yapan memura rücu edebiliyor. Dediğim gibi olayı netleştirirseniz bir yorum getirebilirim. Saygılar..
Sicil amirim sicil raporumda ,hakkımda gerçeğe aykırı biçimde çok olumsuz,çirkin bazı ifadelerde bulunmuş.ayrıca raporun tarafsızlık (din,dil,ırk,mezhep vb.konularda ayrım yapmama) ve insan haklarına saygı kısımlarına,bakanlığın soruşturma açılmadan 100 tam puanın altında verilemeyeceğine ilişkin genelgesine rağmen olumlu olmakla beraber düşük puan vermiş.Tüm bunların dışında,bu scil amiri dışında tüm sicil raporlarım 90 puanın üzerinde çok iyi dereceye sahip hatta kurum başarımdan dolayı geçen yıl belge verdi.Magduriyete gelince ben bu sicil raporu dolayısı ile idareci olamadım.
Bakanlık genelgesini göstererek sicilin iptali için dava açabilirsiniz.Bununla birlikte tam yargı davasıda açabilir tazminat isteyebilirsiniz.Ancak rücu ettirilme işlemi bağlı bulunan bakanlığın insiyatifindedir.