Kontrat süresi bitmeden çıkmak
Merhaba, ben şuanda oturduğum evden evlenmek üzere olduğum için çıkmak istedim ve yeni daha büyük bir ev kiraladım.Eski ev sahibimede çıkmadan 10gün önce telefon edip durumu bildirdim.
Henüz yeni eve taşınmadım, eski ev sahibim bu duruma bozulmuş olacakki kontrat süresi dolmadan çıkmazsın ben senden o parayı tahsil ederim diyor. Sizce neler yapabilirim?
Re: Kontrat süresi bitmeden çıkmak.
Yanlış bilgilendirmiş olmayayım ama, bildiğim kadarıyla evden çıkmak istediğinizi yazılı olarak 2 ay önceden ev sahibine bildirmiş olmanız gerekirdi.
6570 sayılı kanun kiracı istemedikçe ev sahibinin makul bir gerekçe olmadan onu tahliye etmesini zorlaştırıcı hükümler içermekte. Yani aslında kiracı yanlısı bir kanun.
Ev sahibinin hakkı bir tek kira dönemi konusunda korunmuş. Yani kira dönemi sonundan önce kiracı ihtarla ev sahibine tahliye talebini bildirilmediği takdirde kira bir sonraki 12 aylık dönem için yenilenir, kiracı da bu dönemin kiralarından sorumlu olur.
Hatta kira sözleşmesinde bu yönde bir hüküm varsa, bir ayın kirası ödenmediğinde kalan ayların kirası da muacceliyet kesbeder. Mesela 3. ayın kirasını zamanında ödemezseniz ev sahibi sonraki 9 ayın kirasını da 3. ayın kirasıyla birlikte isteyebilir.
Tek çözüm ev sahibiyle anlaşmak. Bunun için yeni bir kiracı bulmak veya kiralanamadığı dönemde ev sahibinin zararını tazmin etmek için depozitodan feragat etmek gibi şeyler teklif edebilirsiniz.
Alıntı:
savasdemirci rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba, ben şuanda oturduğum evden evlenmek üzere olduğum için çıkmak istedim ve yeni daha büyük bir ev kiraladım.Eski ev sahibimede çıkmadan 10gün önce telefon edip durumu bildirdim.
Henüz yeni eve taşınmadım, eski ev sahibim bu duruma bozulmuş olacakki kontrat süresi dolmadan çıkmazsın ben senden o parayı tahsil ederim diyor. Sizce neler yapabilirim?
Bence ilk olarak notere gidip evden çıktığına dair bir belge alıyosunuz.Daha sonrada bunu ev sahibine iletiyorsunuz.15 günde kira ödemeden evden çıkıyorsunuz diye biliyorum.Ama yanılıyorda olabilirim
Sayın Savasdemirci,
Kira sözleşmesi imzalanmakla taraflar karşılılıklı olarak borç altına girmektedirler.
Öncelikle, kira sözleşmesinde belirtilmiş olan sözleşme süresinin sona ermesinden önce mecuru tahliye etmenizi engelleyen herhangi bir emredici hukuk kuralı bulunmamaktadır.
Ancak, pek tabi ki, kararlaştırılmış olan süreden önce mecuru tahliye etmekle kiraya vereni, kira alacağından mahrum bırakmakta olacaksınız.
Bu bakımdan kiraya verenin, kira süresinin bakiye kısmı için dava açarak sizden zararını talep etme hakkı bulunmaktadır.
Zarar hesap edilir iken, bakiye kira süresi nazara alınacaktır. Ancak esasen yapılacak iş, mecurun ne kadar süre içerisinde yeniden kiraya verilebileceğinin ehil bir bilirkişi vasıtasıyla tespiti ve neticesinde belirlenecek olan zararın sizden tahsilinden ibaret olacaktır.
Bu aşamada yeni bir daire kiralamış olduğunuza göre, şu anda oturmakta olduğunuz taşınmazı resmen tahliye etmiş sayılmanız için taşınmaza ait anahtarı ev sahibinize teslim etmeniz ve bunu karşılığından anahtarı teslim ettiğinize dair yazılı bir belge almanız gerekmektedir.
Saygılarımla
Hakan bey kiracı haklı bir nedenle (mesela soğuk bir memelekette evin yalıtımın iyi olmaması ve 5.katta olmasına bağlı olarak tam ısınamamasından dolayı kişinin sürekli hasta olması ve öğretmen olması nedeniyle işinin aksamasına neden oluyorsa) evi tahliye edip başka bir eve geçtiyse yinede tazminat ödemek zorundamıdır.kiracı hasta olma pahasına soğuk evde oturmakmı zorundamıdır
bu arada gayrımenkulu kiralayan ayıplı malla yani evin yalıtımının kötü olması ve iyi ısınamamsından dolayı kiracının sağlık problemlerinden kiraya veren sorumlu değilmi
ayıplı malla kiracıdan haksız kazanç elde etmiş olmuyor mu
cevaplarsanız sevinirim
Dairenin yalıtımının yapılması mümkün ise, kiracı bu durumu ev sahibine bildirerek sorunun giderilmesini veya ayıptan ötürü kiranın indirilmesini talep edebilir. Verilen süre içerisinde sorunun giderilmemesi halinde, önceden bildirmek kaydı ile erken tahliye etmek de mümkündür.
kış günü evin iyi ısnamamsı dolayısyla sürekli hasta olan biri var ve bu yüzden işinin aksamasına neden olmakta
siz olsanız kirada indirim mi talep ederdiniz yoksa sağlığım daha önemli deyip ısınabileceğiniz bir yere mi geçerdiniz
5. kattaki evlere ne kadar yalıtım yaparsanız yapın randımanlı ısı vermezler
evi kiralayan kişide ilkkez 5.katı kiralıyorsa buara açık bir gabin vardır yani ev sahibinin kiracının bu bilgisizliğinden faydalanarak evini kiraya vermiştir ve haksız kazanç elde etmektedir.soğuk memlekettekiler pek tabiki bilirlerki 5. kattaki evleri kimse tutmak istemez tutmak zorunda olanlarda en kısa zamanda tahliye etmenin peşindedirler.Bence hukuk burda ev sahibini değil gabine maruz kalan kiracıyı korumalıdır.
Alıntı:
kemaltahir75 rumuzlu üyeden alıntı
Hakan bey kiracı haklı bir nedenle (mesela soğuk bir memelekette evin yalıtımın iyi olmaması ve 5.katta olmasına bağlı olarak tam ısınamamasından dolayı kişinin sürekli hasta olması ve öğretmen olması nedeniyle işinin aksamasına neden oluyorsa) evi tahliye edip başka bir eve geçtiyse yinede tazminat ödemek zorundamıdır.kiracı hasta olma pahasına soğuk evde oturmakmı zorundamıdır
bu arada gayrımenkulu kiralayan ayıplı malla yani evin yalıtımının kötü olması ve iyi ısınamamsından dolayı kiracının sağlık problemlerinden kiraya veren sorumlu değilmi
ayıplı malla kiracıdan haksız kazanç elde etmiş olmuyor mu
cevaplarsanız sevinirim
Sözleşmenin ne şekilde fesih edilebileceği bellidir.
Haklı nedenin haklı neden olabilmesi için kusurun ev sahibine resmi yollardan bildirilmesi ve giderilmesi için süre verilmesi gerekir.Süre sonunda kusur giderilmediyse fesih hakkı doğar.
Alıntı:
kemaltahir75 rumuzlu üyeden alıntı
ev sahibinin kiracının bu bilgisizliğinden faydalanarak evini kiraya vermiştir ve haksız kazanç elde etmektedir.
Bu sözlerinizi, sadece öfke ile söylenmiş sözler olarak algılamak isterim. Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun, zaten pozitif ayrımcılık güdülmek sureti ile kiracı lehine düzenlemeler içermektedir.
Gerek bu yasa ve gerekse Borçlar Kanunu ile, kiralananda bir ayıp var ise, kiracıya tahliye, kirada indirim, kusuru gidererek kira bedelinden mahsup etmek gibi pek çok hak tanınmıştır.
Ne yazık ki her binanın soğuktan ve yağıştan etkilenen bir en üst katı, rutubet gibi sorunlardan etkilenen bir zemin katı mevcuttur ki bu dairelerde kiracılar kadar malikler de oturmaktadır. Bu sorunların karşısında ev sahiplerini haksız kazanç elde etmek için insanları kandıran kişiler olarak nitelendirmenizi anlamak ve kabul etmek mümkün değildir.