-
Veraset ilamı
1978 Yılında yayınlamış bir mahkeme kararı geçen hafta elimize geçti.Bu kararın özetinde babamın annesinden kalan geliboludaki bir arsanın varisleri açıklanmış.Benim şu an merak ettiğim veraset hukukunda zaman aşımı söz konusumudur?
Yanlız kararın son satırında Yargıtay yolunun açık olduğu ibaresi yer alıyor. Elimize geçen belgeyide size mail yoluyla gönderebilirim.
Bir sorum daha olacak bu belgenin tapu sicilinde kayıtlı olup olmadığını bulabileceğimiz bir adres hususunda yardım edebilirmisiniz?Yada bu işimize yararmı
teşekkür ediyorum şimdiden ...
-
Re: Veraset ilamı
Veraset ilamı, vefat eden kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve bunların paylarının ne olacağını gösteren belgedir.
Bahsettiğiniz belge babaannenizin veraset ilamı mıdır?
Bir veraset ilamında vefat eden şahsın mirasçıları (sizin durumunuzda bunlar o tarihte yaşayan eş ve çocuklar) yer alıyordur. Veraset ilamında vefat eden şahsın sahip olduğu mallar gösterilmez.
Veraset ilamında yargıtay kararının açık olması demek gayrimeşru çocuk gibi
sonradan nüfusa girebilecek kişiler, gayiplik kararı verilen bir kişinin ortaya çıkması halinde mümkün olabilecek bir temyizi ifade etmektedir.
Yani babaannenizin eşi ve çocukları belliyse bunların nüfus kayıtları varsa bunun temyiz edilebilecek bir tarafı yoktur.
Mirasçılar bu veraset ilamını alarak vefat eden şahsın mal varlığını tespit ederler ve veraset ve intikal vergisi beyannamesi vererek bunu üzerlerine geçirirler. Vefattan sonra 4 ay içinde beyanname verilmezse cezaya girer. Ceza ödenmek suretiyle yıllar sonra bile olsa bu mallar veraset ilamında belirtilen mirasçılar tarafından yine orada belirtilen oranlarda üzerlerine geçirilebilir.
Veraset ilamını aldıktan sonra vefat eden şahsın gayrimenkullerinin bulunduğunu düşündüğünüz bölgelerin tapularına, hesabının bulunduğunu tahmin ettiğiniz bankalara başvurarak bunları tespit edebilirsiniz.
Bunun için veraset ilamını koymanız lazım. Bankadaki hesaplarda 10 yıl işlem yapılmazsa hazineye kalır. Ama tapulu malda mirasçıların hakkı bakidir.
-
Re: Veraset ilamı
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgilere.
Şu an için yapılması gereken (yer geliboluda)Geliboludaki arsaya ait tapu sicilini çıkarmak diye düşünüyoruz
Bukonuda da yardımcı olabilceğiniz görüşlerinizi iletirseniz sevinirim.