-
İntifa hakkı
Arkadaşlar herkese öncelikle merhaba;
Benim öncelikle bir sorunum var sorunum şu bir arkadaşımın annesi adına kayıtlı bir daire bulunmaktadır.Tapu sicili onun üzerindedir.Onun babaları anneleri vefat ettiğinde öncelike bu evin veya dairenin hakkını kendi isteyebilir mi veya da çocuklarına bu evden çıkın gidin diyebilir mi? Daha doğrusu, kardeşlerinin veya arkadaşımın o evden yararlanabilmeleri için ne yapması gerekir.Benim bildiğim Öncelike babalarına karşı önceden bir yararlanma hakkını alır veya da annelerininden kalan miras hakkını öldüğünde kullanmarı gerekir. Başka daha neler gereklidir. Acaba ben eksik mi biliyorum bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
-
Re: İntifa hakkı
arkadaşlar yardım eden bilen yok mu acaba önemli arkadaşı bilgilendirmem lazım lütfen bilen birisi varsa yardımlarınızı bekliyorum
-
Re: İntifa hakkı
Edinilmiş malların ortaklığı yasası çıktıktan sonra farklı bir rejim seçmemiş eşlerin yasa tarihinden sonra edindikleri mallar ortaktır.
Bunun dışında bir kişinin çocuklarıyla birlikte mirasçı olan eş mirasın 1/4'ünü alır.
Ortak yaşadıkları aile konutunda oturmak için intifa hakkı talep edebilir.
Dolayısıyla bu ev yasa çıktıktan sonra edinilmiş bir mal ise anne öldüğünde önce 1/2'si sonra miras payı olarak kalanın 1/4'ü olmak üzere 5/8 pay babaya kalır.
Yasa çıkmadan önce alındıysa babanın payı 1/4 olur.
Anneyle ortak yaşadıkları aile konutuysa burada intifa (yani ölene kadar oturma) izni isteyebilir.