ortama seskayıt aleti yerleştirerek ögrenilen bilgiler hakaretler küfürler mahkemede delil olarak kullanılabilirmi bu tür bilgilerle mahkemeye başvurulsa bir sonuç elde edilebilirmi?
Printable View
ortama seskayıt aleti yerleştirerek ögrenilen bilgiler hakaretler küfürler mahkemede delil olarak kullanılabilirmi bu tür bilgilerle mahkemeye başvurulsa bir sonuç elde edilebilirmi?
merhabalar iş yerinde bir arkadaşımla tartıştık tartışma sonucu rahatsızlandı
ve revire götürdüler bu olayda benim hiç bir suçum yoktu insan kaynaklarıda öyle söyledi arkadaşı götürdüklerinde bilgisayarına baktıgımda bir arkadaşıyla msn den yazışmalarını gördüm benim hakkımda çok agır ifadeler kullandıgını bana ve alileme hakaret edici sözler kullandıgını gördüm ve bu yazıları print ettim bu bilgilerle yargıya başvurabilirmiyim? işyerinde yapılan hakaretler o şahsın işten çıkarılımasına neden olmazmı ?
Sayın h_ileri,
Benim düşünceme göre sizin arkadaşınızın msndeki yazışmaları okumanız ve çıktısını almanız haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu oluşturur
TCK'da ki düzenleme şöyledir:
HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLÂL
Madde 132 - (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlâli haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
Messenger da ev telefonlarımız, cep telefonlarımız gibi bir haberleşme aracıdır. Arkadaşınız ve onun arkadaşı o an messengerı haberleşmek için kulllanmaktaydılar. Bu sebeple de sizin yazışmaları okumanız ve onların çıktısını almanızla haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşmuştur.
Ayrıca;
KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN DİNLENMESİ VE KAYDA ALINMASI
Madde 133 - (1) Kişiler arasındaki alenî olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Yukarıdaki fıkralarda yazılı fiillerden biri işlenerek elde edildiği bilinen bilgilerden yarar sağlayan veya bunları başkalarına veren veya diğer kişilerin bilgi edinmelerini temin eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu konuşmaların basın ve yayın yoluyla yayınlanması hâlinde de, aynı cezaya hükmolunur.
ama bilgisayar şirket bilgisayarı ve o arkadaş orda olmadıgı için o anda kullanmam gerekli ve oda açık bıraktıgı için gördüm
Ben kendi düşüncemi söyledim öncelikle bunu tekrar hatırlatayım.
Tamam işyeri bilgisayarı ve kullanmanız gerekti ve o anda gordunuz, burası tamam.
Peki çıktı almanız?:)
size yapılan bu hakaretleri gördügünüzde başka ne yapabilirdiniz
Ben size haklısınız veya haksızsınız demedim ancak bana göre bu söylediğim gibi haberleşmenin gizliliğinin ihlali.Bu açıdan, "çıktı almanız" dedim.
teşekkür ederim
Öncelikle, bilgisayar çıktısı bir delil sayılmamaktadır. Elektronik ortamda işlenen suç, elektronik delillerle ispatlanabilir. Hakaretler görmeniz tesadüf eseri olabilir, fakat en önemli nokta kanaatimce yazıcı çıktısının yalnızca kağıt parçası olmasıdır.
İstedİĞİnİz Kadar Ses Kaydi Alin, Bİlgİsayar Kaydi Alin Nafİle HİÇbİrİ Delİl TeŞkİl Etmİyor,
2 Tane Yalanci Şahİt Bul Adami Astirirsin, Ama Kendİ Sesİnİ Dİnlet BİŞİ Olmuyor Abİ Bu Adİl OlduĞunu İddİa Eden DÜzende
Selamlar,