Evlilik Sebebiyle Soyadı Değişikliği
Merhaba,
Evlendikten sonra kızlık soyadımı ve eşimin soyadını beraber kullanabilirmiyim, sanırım bununla alakalı bir takım değişiklikler yapılmış, ve yeni düzenlemeye göre ya sadece kızlık soyadı ya da sadece eş soyadı kullanılabiliyormuş.
Yurt dışında doktora yaptığım için soyadı değişikliğinin sebep olacağı karışıklıkla ugraşmak istemiyorum. Bir sure kendi soyadımı kullanıp, sonra eşimin soyadını almak için ne yapmam lazım.
Re: Evlİlİk Sebebİyle Soyadİ DeĞİŞİklİĞİ
Evlenmek için müracat ettiğiniz kuruma dilekçe ile başvurarak, kızlık soyisminizi eşinizin soyisminin önüne yazdırmak suretiyle kullanma talebinizi bildiriniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus eşinizin soyisminide kullanmak zorunda olmanız.Çünkü Medenini Kanuna göre kadın evlenmekle kocanın soyismini alır.
Re: Evlilik Sebebiyle Soyadı Değişikliği
Bu arada ben de bir soru ilavesi yapabilirmiyim. ben 2003 yılında evlendim o sırada esimi üzmek istemedigim için kendi soyadımı da kullanmak istedigimi belirtmek istemedim ama bu biraz karışıklıga sebep oldu (yeni soyismimden ve benim ismimden onlarca kişi varmış) bende Yine Hem eski soyismimi hemde eşimin soyismini ikisini bir kullanmak istiyorum. Bunun ,için yapmam gereken nedir? Hukuki bir işlem yapmam gerekiyor mu? Yada son gazetelerde cıkan yazılar ne kadar dogru bu çift soyisim alma kaldırıldı mı? yeniden eski soyismimide eşimin soyisminin önüne ekletmek için ne yapmam gerekiyor. Beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim.....
TMK m 187:
"Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir."
Bu hüküm gereğince, nüfus idaresine yapacağınız yazılı başvuru ile önceki soyadınızı da kullanabilirsiniz.
Çok teşekkürler Kaan Bey. Çok aydınlatıcı oldu en kısa zamanda başvuracağım. Ayrıca bu hakkımın kaldırılmamış olduguna ve gazete haberlerinin yalan cıkmasına da cok sevindim. İyi günler.... :)