Re: Cep telefonu mesajları
Sayın yöneticilerimiz ve avukatlarımız cevap verirse sevinirim.Çok sağolun
Cevap verirseniz sevinirim.Şimdiden sağolun
Alıntı:
damlasu rumuzlu üyeden alıntı
Telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesinde her kesin cep telefonu mesajlarının içerikleri ile birlikte kayıt altına alındığı söyleniyor.Bu doğrumudur?
Alınıyorsada en fazla ne kadar süre alınıyor?
Bir de böyle bir kayıt altına alma olayı delil niteliği taşırmı?
Her şey için sağolun.
Sayın ,damlasu;
Telefon mesajlarının içeriğine adli mercilerce soruşturma ya da kovuşturma safhasında ulaşılabilmektedir.Bunlara geçmişe dönük ulaşılabilmenin süresi hakkında bilgim yok.
Taraflarla,soruşturma,kovuşturma ya da hukuk davaları konusuyla bağlantısı olması kaydı ile ilgililer lehine ya da aleyhine söz konusu mesajların delil teşkil edebileceğini düşünmekteyim...
Telefon görüşmeleri ,yetkili merci kararı olmadığı müddetçe dinlenememekte ve içeriği kayda alınamamaktadır.Ama kim kimle ne zaman ne kadar süre görüşmüş bunlar zaten gerektiğinde geçmişe dönük yetkili mercilerce ulaşılabilecek kayıtlardır.
BU söylediklerimin aksine bir görüşü ya da ek bir görüşü olan varsa sayelerinde ben de bilemediklerimi öğrenmiş olacağım...
Sayın mehmet bey mesaj içeriklerinin kayıtı için önceden mahkeme kararı olması gerekmezmi? Telefon görüşmeleri gibi.
Birde bir internet sayfasında şunu okudum nedersiz;
" İDDİANAME
İddianamede Erol Köse'nin mesajları, şikayetçi tarafından atılan mesajlara tepki olarak yazdığını, asıl kendisinin mağdur olduğunu ve kendisine gelen mesajların içeriğinin GSM firmasından istenmesini talep ettiği vurgulandı. İddiaları soruşturan savcı Hikmet Usta iddianamede, GSM firmasının SMS kısa mesajların içeriklerini kayıt altına almadığını belirterek Erol Köse'nin başka bir delil ileri süremediğini ifade etti. Savcı, dosya kapsamındaki delillere göre cinsel taciz suçunu birçok kez işlediği iddia ettiği Köse’nin TCK'nin 105/1'inci maddesine göre, cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şik?yeti üzerine, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına veya adl? para cezasına çarptırılması isteniyor."
Cevabınızı bekliyorum...
Sayın Hocam cevaplarsanız sevinirim Birde yetkili merci derken mahkemeleri ve savcıları kastediyorsunuz değil mi?
Alıntı:
damlasu rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hocam cevaplarsanız sevinirim Birde yetkili merci derken mahkemeleri ve savcıları kastediyorsunuz değil mi?
Evet...Soruşturma ve kovuşturma derken mahkemeler ve c.savcılıklarını kast etmiştim...Bahsettiğinizi E.Köse olayında GSM şirketinin cevabına bir anlam veremedim..GSM mesajları hakkında size bir davadaki tecrübemi aktarmıştım..Sizin bahsettiğiniz olayda neden öyle bir cevap verilmiş?Araştırmamız gerekiyor.....Bu konu GSM şirketlerinin keyfiyetinde olan bir mevzuysa o zaman konunun yasal dayanağını araştırmamız gerekiyor demektir....Araştırmaya çalışacağız.....Ardı ardına sitede soru sormanıza rağmen hiç kimsenin sorunuza cevap yazmamış olması beni vicdanen tecrübelerimi sizinle paylaşmaya itti....Konunun yasal dayanağını araştırmaya çalışacağım...Benden önce bir meslektaşım cevap verirse beni bu zahmetten kurtarmış olacak.Ayrıca kendimi sizin hitap ettiğiniz gibi konu hakkında hoca olacak seviyede hissetmiyorum..Her şeye rağmen hakketmediğim bu iltifatınız nedeniyle yine de nezaketen de olsa teşekkür ediyorum..Sonuca hep birlikte en kısa sürede ulaşabilmemiz dileğiyle ...
Sayın hocam bu konu ile ilgili net bilgiye nasıl ulaşabiliriz.
Birde sizin başınıza böyle bir olay geldimi?Birde mesajları Gsm şirketi ne kadar süre ile saklıyor.Cevaplarsanız sevinirim.
Hocam araştırıp bir zahmet cevap verebilirmisiniz ? Çok sağolun.
Evet o iddianameyi hatırlıyorum.Ancak GSM şirketlerinin artık iletişim yoluyla işlenen suçların büyük bir kısmının iletişim vasıtaları yoluyla olmasından ötürü Ulaştırma bakanlığının bu konu ile ilgili bir genelgesi mevcuttu.Tüm GSM şirketleri çağrı, mesaj ve sinyal bilgilerini yanılmıyorsam ya 2 yada 5 yıl boyunca saklamak zorundalar.Ayrıca bu husus GSM şirketlerinin keyfiyetinde olan bir husus değildir.Sadece dijital santrale geçilmeyen kırsal kesimlerde çağrı ve sinyal bilgilerinin TT Tim tarafından tespit edilememesi Adli makamlar tarafından mazeret kabul edilmekte olup diğer GSM şirketleri için böyle bir keyfiyet hakı bulunmamaktadır.Sonuç olarak hangi GSM firması olursa olsun çağrı, mesaj ve sinyal bilgilerini ya 2 yıl yada 5 yıl tama hatırlamıyorum arşivlerinde bulundurmak zorundalar.Sanırım yukarıda belirtilen iddianamede bir zamanlar telsim olan vodafone nin yapılanma sürecinde olduğundan teknik bir hatadan kaynaklanmış olduğunu düşünüyorum.