-
Veraset
İyi Günler.Babam yaklaşık 1 Hafta Önce vefat etti.Mirasçısı olarak Benim dışımda 2 kardeşim ve annem var.Ben sigortalı olarak çalışıyorum,ablamda evli.Bu durumda babamın emekli maaşından yalnızca kızkardeşim ve annem yararlanabiliyor.Biz maaşın ikiye bölünmesini istemiyoruz.Maaşın tamamını anneminizin almasını istiyoruz.Bunun için ne yapmamız gerekiyor.Ayrıca yine babamın üzerine bir arsa var,bununda annemizin üstüne olmasını istiyoruz.İlk defa başımıza böyle bir şey geldiği için açıkçası bu konuda pek bir bilgimiz yok.ne yapmamız gerektiği hakkında bir fikir verebilirseniz çok seviniriz.
-
Re: Veraset
sayın hukukseverler bu konuda bir bilgisi olan yok mu?
-
Dul ve yetim maaşı mirasçıların kaç adet olduğuna bağlı olarak değişmektedir.
Oranları tam hatırlamıyorum örnek olarak veriyorum:
Örneğin yalnızca anneniz dul maaşı aldığı takdirde babanızın maaşının %75'i kadar alacakken, anneniz ve kardeşiniz birlikte maaş aldığı takdirde yine örnek olarak anneniz %60 kardeşiniz %20 oranında maaş alıyor olabilir.
Bu oranlar gerçek oranları yansıtmıyor, tekrar uyarayım.
SSK'ya gidip önce bunu öğrenin.
Anneniz ve kardeşinizin ayrı ayrı maaş alması toplamda daha fazla maaş almanızı sağlayabilir.
Böyle avantajlıysa kardeşiniz kendine bağlanan maaşı da annenize verir.
Değilse SSK'dan maaş bağlama işlemi yaparken nasıl ki evli ve sigortalılar maaşa bağlanmıyorsa kardeşiniz için de talep olmazsa bağlanmaz.
Detayları ve yapılacak işlemleri sigorta kurumunuzdan öğrenin.
Miras kalan arsa konusunda ise siz kardeşler olarak mirastan feragat edersiniz.
Tüm miras annenize kalır. Bunun için önce veraset ilamı çıkarmak ve veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeniz gerekir.
Eğer başka mallar da varsa ve diğer mirasçılar da bunu paylaşmak istiyorsa bu kez miras taksim sözleşmesiyle dilediğiniz gibi paylaşım yapabilirsiniz.
-
ilginiz için çok teşekkür ederim.