Miras konusunda vekaletname hakkında
Sayın Hukukçularımız,
Dedemin vefatı ile mirası, annem,teyzem ve dayıma kaldı. Annemin vefatı ile de onun yerine ben ve babam mirasçı olmuş oluyoruz.
Şu an dayım bizlerden vekaletname istiyor, amacı tapularımızı ayırıp, herkese kendine düşen tapuyu vermek. Mal bölümü hususunda anlaştık. Fakat Dayım bunu tek başına yapabilir mi, bu iş vekaletle olurmu, yoksa bizim şahsi başvurumuz ve tüm mirasçıların birarada bulunması mı gerekir?
Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Re: Miras konusunda vekaletname hakkında
tüm mirasçılar yetki verirse tek başına yapabilir
Ne için yetki verdiğiniz önemli. Vekaletnamede ne yazacak?
Önce mirasçılar bir araya gelip noterde bir miras taksim sözleşmesi hazırlarsa,
dayıya da bu miras taksim sözleşmesine göre adınıza tapu tescil ve feragat işlemlerini yapmaya, harçları yatırmaya vekalet verirseniz sorun olmaz.
Ama genel bir vekaletname ile dayı kafasına göre işlem yapabilir.
Merhaba
Öncelikle herkese katkilarindan dolayi tesekkür ediyorum. Siteye henüz kayit olabildim ve nasil baslayacagimi bilmiyorum.
3 senedir Almanyada yasiyorum. Annem 7 sene önce vefat etti. 3 kardesiz.
5 ay önce dedem vefat etti ve dedemin rahmetli annemle birlikte 6 cocugu var. Ananem hayatta.
Dedem vefat ettikten sonra miras söylentileri ortalikda dolasmaya basladi. Internetten bu konuda cesitli bilgiler ögrendim. Bizimde mirasda annemizden dolayi hakkimiz oldugunu biliyorum.
Gecen hafta dayim, benim konsolosuga gidip imza atmam gerektigini söyledi. Neden diye sordugumda kanunlarin degistigini artik prosödürün bu sekilde isledigini söyledi. Vekaletname vermemiz gerekiyormus ve bu vekaletimi ananeme vermem gerektigini söyledi. Dayilarim ve yengelerimle aram cok iyi olmadigindan kafamda karisik duygular var.
Lütfen bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz. Nasil bir yol izlemeliyim, ne yapmaliyim bilmiyorum, ilgi ve alakanizdan dolayi simdiden tesekkür ederim.
Alıntı:
amako491 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
. Vekaletname vermemiz gerekiyormus ve bu vekaletimi ananeme vermem gerektigini söyledi. .
Vekaletnameyi niçin verdiğinizi bilmiyorsanız ve özellikle vekaletname tanziminden dolayı endişeleriniz varsa vekil tayin ettiğiniz kişiyi(annenizi)azil etmekle vekalet ilişkisi sona erecektir.
Ne için yetki verdiğiniz önemli. Vekaletnamede ne yazacak?
Önce mirasçılar bir araya gelip noterde bir miras taksim sözleşmesi hazırlarsa,
vekil de bu miras taksim sözleşmesine göre adınıza tapu tescil ve feragat işlemlerini yapmaya, harçları yatırmaya vekalet verirseniz sorun olmaz.
Ama genel bir vekaletname ile vekil kafasına göre işlem yapabilir.
Miras payınızın ortaya çıkması için veraset ilamı almanız gerekir.
Eğer dayı ve teyzelerinizin tamamı hayatta ise veya onların çocukları veya torunları hayatta ise miras dağılım şöyle olacaktır:
1. Anneanne %25
2. Dayılar, teyzeler ve annenizin her birine, yaşamıyorsa çocuklarına, onlar da yaşamıyorsa torunlarına düşecek pay: 75% / 6 = 12,5%
Eğer bir dayı veya teyzeniz çocuk sahibi olmadan dedenizden önce vefat ettiyse onun payı diğer kardeşlere pay edilir. Yani 75%/5, %75 /4 gibi.
Annenizin payı 12,5% yani 1/8 olduğu için Annenizden dolayı size gelecek pay 1/24 olur.
Alıntı:
amako491 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
3 senedir Almanyada yasiyorum. Annem 7 sene önce vefat etti. 3 kardesiz.
5 ay önce dedem vefat etti ve dedemin rahmetli annemle birlikte 6 cocugu var. Ananem hayatta.
Bizimde mirasda annemizden dolayi hakkimiz oldugunu biliyorum.
Ilginize cok tesekkür ederim. Artik ne yapmam gerektigini anladim
Sayginiza siginarak bir soru daha sormak istiyorum.
Babami aradim ve bana illettiklerinizi kendisine aktardim. Babam; "dedenden kalan mirastan kanununen pay alamayacagini ancak bizi mahkemeye verdigi zaman bize düsen paydan 4/1 ini (dörtte birini) alabilecegini" söyledi. Elinde bununla ilgili annem öldügü zaman cikarttigi mahkeme kararinin oldugunu söylüyo.
Babamin böyle bir hakki varmi.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkür ederim.
Dedenize (annenizin babası) ait veraset ilamında kimin kaç pay alacağı gösterilmiştir. Babanızın dedenizle tek akrabalığı kayınpederi olması ise anneniz önceden öldüğü için babanız annenizin babasının hiçbir şekilde mirasçısı olamaz.
Yani bir kişi kayınpederinin, kayınvalidesinin kayınbiraderinin mirasçısı olamaz.
Eğer dedeniz önce ölseydi, annenize kalacak paydan annenizin mirasçısı olarak 1/4 pay alacaktı.
Veya şimdi sizin çocuğunuz yoksa sizin mirasçınız olabilir.
Ama anneniz dedenizden önce vefat ettiği için dedenin mirasından annenize düşen pay annenizin altsoyu arasında (yani çocuklar, çocuklardan ölen varsa onlardan doğan torunlar) arasında pay edilir.
Merhaba,
daha önce yazdığım konu hakkında danışmak istediğim bir husus daha var. O nedenle yeni forum açmadım.
Özetle: Dedemden (annemin babası) kalan gayrimenkulün mirasçıları annem, teyzem ve dayım idi. Dedemden 4 yıl sonra annem vefat etti. Sonra babam yeniden evlendi. Şimdi dayım ve teyzem, dedemden kalan malın tapusunu geç de olsa pay etmek istiyorlar. Bu durumda babamın durumu nedir? Babama da pay düşer mi?
Ben, bu platfıormda verilen cevaplardan yararlanarak dayıma vekalet verdim. Şimdi dayım babamın da vekaletini istiyor. Babam ise evli olduğu için kendisine miras düşmeyeceğini iddia ediyor. Doğrusu nedir, bu konuda beni aydınlatabilirseniz minnettar olacağım. Şimdiden çok teşekkür ederim.
yeni forum açmadığım için cevaplanmış mı görünüyor sorum acaba?