-
Ticari Kredi
Bir banka şubesinde kendi hesabımla ilgili işlem yaparken, bir yakınımın da aynı bankadan kredi talebi ile ön görüşme yapmıştı. Bu esnada kredi talep formu sandığım formu kefil sıfatıyla imzalamam istendi. Bu formun daha sonra banka tarafından tek taraflı doldurulan genel kredi sözleşmesi olduğunu öğrendim. Başka bir şehirde görevli olup ikamet etmem nedeniyle, tek taraflı olarak hazırlanan bu sözleşmeye verilen tarih, benim o şehir ve banka şubesinde bulunmadığım bir tarihi gösteriyordu. Zaten bunu kurumumdan aldığım resmi yazı ile belgeledim. Bu sözleşmeye istinaden verilen krediden ve alınan teminatlardan hiçbir şekilde haberim olmadığı halde icra takibi yapıldı. Verilen kredi ticari bir kredi olmasına rağmen, noter kanalıyla tarafıma gönderilen ihtar da tüketicisi kredisi sözleşmesinden doğan borçtan bahsedilmekteydi. Ayrıca borca karşılık alınan teminatta paraya çevrilmiş, alacakta tahsil edilmişti. İcra takibine bu sebeplerden dolayı itiraz ettim ve takip durduruldu. Banka tarafından kullandırılan ticari kredi ile ilgili itirazın iptali hakkında ticaret mahkemesine dava açıldı. Tüm bu itarazlarımı orada da belirttim. Bilirkişi tarafından kullandırılan tüketici kredisinden bahsedilerek, sözleşmede kredi ile ilgili faiz oranları, ödeme planı ve kredinin nezaman kullandırıldığına dair bilgi olmadığı için eksik belgelerin tamamlanması istendi. Kullandırılan kredi ticari kredi olmasına rağmen banka tarafından gönderilen ödeme planında da tüketici kredisi ödeme planı yazmaktadır. Dava ticaret mahkemesinde açılıyor, sözleşme ticari bir sözleşme, böyle bir sözleşme ile tüketici kredisi kullandırılır mı ? Sözleşme tarihinde sözleşmenin düzenlendiği banka şubesinde hatta o ilde bulunmadığımı ispatladığım halde, böyle bir sözlemeden sorumlu olabilirmiyim.
-
Re: Ticari Kredi
Hayranlarınıza fotoğraf imzalamıyor bir bankada kredi işi olduğunu bildiğiniz bir kağıda imza atıyorsunuz ve sorumlu olurmuyum diye soruyorsunuz
İmza size ait ise sözleşmede kefalet miktarı belirli ise ve bankanın asıl borçludan bir alacağı var ise Sorumlu Olursunuz
-
Re: Ticari Kredi
Teşekkür ederim. Zaten benim imzaya itirazım yok. Sözleşme tarihi itibariyle kredi limiti tespit edilmemişti.Tek taraflı doldurulan sözleşmedeki limit, sözleşme tarihinden yaklaşık bir ay sonra bankanın talep formunu onayladığı tarihte tespit edilmiş. Kullandırılan kredi banka tarafından da kabul edildiği gibi ticari bir kredi. Fakat tarafıma gönderilen ihtarnamede tüketici kredisi sözleşmesinden doğan sorumlulukların yerine getirilmediğinden bahsediliyor. Kağıt üzerinde dahi böyle bir sözleşme mevcut değilken, kullandırılan ticari bir kredi için böyle bir ihtarname ile temerrüde düşürülğüm idda edilebilir mi ?