Maaş ödemelerindeki gecikme
Merhaba,
Ben bir otelde ön büro memuru olarak çalışmaktayım ve 4 aydır maaşımı alamıyorum. Geçindirmem gereken bir ailem olmadığı için önceleri bu durumu sorun etmemiştim. Yaklaşık 6 haftadırda izin kullanamıyorum.
6 aydır çalışmakta olduğum bu konaklama işletmesinde 5 aydır sigortalı personelim. İş akdini feshetmeyi göze aldım. Bu durumda hangi hukuki yollara başvurmalıyım ve iş verenimden neler talep edebilirim?
İlginize şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla...
Re: Maaş ödemelerindeki gecikme
Sayın y.talha,
4857 sayılı İş Yasası madde 24-II /e ye göre iş aktinizi haklı nedenle derhal feshedebilirsiniz. Bu durumda, her iki taraf için de ihbar tazminatı sözkonusu değildir. 1 yılınızı doldurmadığınız için kıdem tazminatı da alamazsınız. Ancak geçmiş alacaklarınızı, mevduata uygulanan en yüksek faiz baz olmak üzere faiziyle talep edebilirsiniz. Esenlikler,
Sayın KASIMAN'ın verdiği tatmin edici cevaptaki "...faizleriyle talep edebilirsiniz" ibaresini biraz açmak istiyorum. Bu konuda faizin başlangıçtan (ilgili aylardan) itibaren başlaması gerektiği şeklinde hukukçular arasında ağırlıklı bir görüş var. Saın KASIMAN da sanıyorum aynı şeyi kastediyor ve biz de aynı görüşteyiz.
Ancak, Yargıtay bu görüşe katılmıyor ve ücret ile ekleri için uygulanacak faizin ilgili aylardan değil, dava açıldığı günden başlatılması gerektiğine karar veriyor. Yargıtay'ın görüşüne katılmıyorum, ama ne yazık ki kararlar bu yöndedir. Aslında iş yasasındaki 20 günlük gecikme süresinden sonra başlatılması gerekir. Selamlar.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim fakat sormak istediğim bir huhsus daha var; kullanamadığım izinlerimin karşılığını talep etme hakkım varmıdır?
Haftalık izinlerimden bahsediyordum. Yaklaşık 2 aydır hiç haftalık izin kullanmadım. Ayrıca alamadığım 4 maaşımı alabilmemin en kesin yolu nedir, tam olarak ne yapmalıyım? Sadece istifa etmek yeterli olmasa gerek diye düşünüyorum. Sözleşme konusundada bir hata yaptım sanırım. Ben işe girerken herhangi bir sözleşme yapılmadı. Bu durum hak talep etmem açısından büyük bir dezavantajmıdır?
(sigortam işletme tarafından düzenli olarak yatırıldı.)
yanıtlarsanız sevinirim.
Sayın y.talha,
Yazılı bir iş aktinizin olmaması, iş aktinizin olmadığı anlamına gelmez.
İş aktiniz ve SSK 'na tabiyetiniz, işin fiilen başladığı gün fiilen başlamış demektir. SSK konusunda zaten sorun olmadığını belirtmişsiniz.
Alacaklarınızı almanın en kısa yolu işvereninizle anlaşmanızdır. Bu arada haftzlık izinlerinize karşılık düşen bedeli de talep edebilirsiniz. İşverenin ödememesi halinde, işyerinizin bağlı olduğu, Bölge çalışma Müdürlüğü'ne şikayet edebilirsiniz. Sonuç alamazsanız dava yoluna başvurmanız gerekir.
Haftalık izinlerinizin karşılığını alabileceğinizden emin değilim zira bunu fazla çalışma olarak kanıtlasanız bile, işveren sözkonusu çalışma bedelinin bürüt maaşınıza dahil olduğunu iddia edebilir.
Esenlikler,