Eski Eleman Şirketime Ait Verileri Cd'ye Yazdı
Merhabalar İşten ayrılan elemanımızın iŞTEN aYRILIRKEN bazı projeleri CD YE YAZDIRDIĞINDAN VE yeni işyerinde kullandığı İLE İLGİLİ BAZI DUYUMLARIMIZ OLDU
1. Sorum Eleman işten çıktığı günden beri ona tahsis ettiğimiz bilgisayar kullanılmadı Bilgisayarı incelemeye ALDIRARAK çıkış verdiğimiz gün içinde Projelerin CD 'ye yazıldığını ispat edebilirmiyiz.
2-BİLGİSAYAR İNCELEMELEYE ALINDIĞI ZAMAN BİZİM ŞABLON DOSYALARININ O GÜN İÇİNDE YAZILDIĞI VERİSİ BULUNABİLİRSE DELİL SAYILIRMI YOKSA EVİNDE YADA İŞYERİNDEKİ BİLGİSAYARDA BİZE AİT ŞABLON DOSYALARININ BULUNMASIMI GEREKİR
SAYGILARIMLA
Re: Eski Eleman Şirketime Ait Verileri Cd'ye Yazdı
İşten ayrılırken şirkete ait verilerin çalındığından bahsetmektesiniz. Bu verilerin başka bir şirkette veya kendi kuracağı şirkette kullanılması rekabet yasağına aykırılık teşkil edebilir. Veri hırsızlığı şu an itibariyle başlı başlına bir suç olarak nitelendirilmemektedir. Maddi olayda, şirket çalışanı verileri kopyaladığında yine şirketin elemanı olarak gözükmektedir.
CMK uyarınca bilgisayarında yapılacak bir aramada (aramanın koşulları ağırdır) şirkete ait veriler bulunsa bile, şahsın cezalandırılabilmesi için öncelikle bu fiilin bir suç teşkil etmesi gerekir.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
İşten ayrılırken şirkete ait verilerin çalındığından bahsetmektesiniz. Bu verilerin başka bir şirkette veya kendi kuracağı şirkette kullanılması rekabet yasağına aykırılık teşkil edebilir. Veri hırsızlığı şu an itibariyle başlı başlına bir suç olarak nitelendirilmemektedir. Maddi olayda, şirket çalışanı verileri kopyaladığında yine şirketin elemanı olarak gözükmektedir.
CMK uyarınca bilgisayarında yapılacak bir aramada (aramanın koşulları ağırdır) şirkete ait veriler bulunsa bile, şahsın cezalandırılabilmesi için öncelikle bu fiilin bir suç teşkil etmesi gerekir.
243 ve 244. maddelerde tanımlanan suç tipleriyle örtüşüp örtüşmediğini tartışmadan bir yorum getirmek doğru olmaz. Maddeler yeni olduğundan henüz bu konuda yeterince Yargıtay kararı olmadığını düşünüyorum.
TCK.M.135, 136, 137, 138 ve 139 hükümlerindeki düzenlemelerin olaya daha uygun düşeceği düşüncesindeyim.
Alıntı:
Av.Tevfik Aşlama rumuzlu üyeden alıntı
TCK.M.135, 136, 137, 138 ve 139 hükümlerindeki düzenlemelerin olaya daha uygun düşeceği düşüncesindeyim.
Sayın Av.Tevfik Aşlama,
Fikirlerinize hürmet duyuyorum ancak bir noktaya da dikkat çekmek istiyorum.(özellikle ön madde 134 incelendiğinde) "veri" sözcüğünden ses görüntü vb kaydı ile kişiye ait özel bilgiler anlaşılıyor diye düşünüyorum.
Halbuki 243 ve 244 deki "bilişim sistemi" ifadesinden "bilgisayar" suçlarının kasdedildiği benim görüşüme göre daha ağır basmakta.
Görüşünüze saygım sonsuz.
Somut olay, TCK'daki suç tipleri ile örtüşmemektedir. Konu hakkında Yargıtay'ın karar vermesi gerekmez, maddelerin gerekçesinde açık ve net şekilde açıklanmıştır.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Somut olay, TCK'daki suç tipleri ile örtüşmemektedir. Konu hakkında Yargıtay'ın karar vermesi gerekmez, maddelerin gerekçesinde açık ve net şekilde açıklanmıştır.
Öyleyse kanunda suç olduğu açıkça belirtilmeyen bir fiilden dolayı hiç kimseye bir ceza verilemez savından yola çıkarak bu fiilin cezasız kalacağını söyleyebilir miyiz? Ya da fiilin bir suç teşkil etmediğini..?
Bir işyerinde çalışan kişi, aksi açıkça yasaklanmadıkça ve rekabet yasağı çerçevesinde kalarak, bilgisayarında bulunan veriler hakkında işlem yapabilir. Böyle bir suç yoktur. Elemanın evinde, işi ile ilgili veri bulmak??? Suç teşkil etmemektedir.
benimde buna benzer olay oldu dava ettim
Sayın gulonak, davanız hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Davanız karara bağlandı mı? Davayı hangi maddi sebepler doğrultusunda açtınız? gibi...