İşsizlik maaşım kesilir mi, geri ödeme yapmam gerekir mi?
Merhaba
7 yıldır çalışmakta olduğum şirketten işyerinin kapanması dolayısı ile 15/10/2006 tarihinde ayrıldım. 10 ay işsizlik maaşına hak kazandım ve işsizlik maaşım baglandı her ay düzenli olarak alıyorum.
eylül 2006 da kardeşim bir işyeri açmaya karar verdi ancak bazı sorunlardan dolayı kendi adına açamıyordu ve benim adıma açmaya karar verdik . İşyeri benim adıma açıldı ve eylül ayından beride çalışıyor. bir arkadaşımızın uyarısı üzerine bagkuru başlatmadık eger bagkur ödemesi yapılırsa işsizlik maaşımın kesilecegini ve aldıgım paraları yasal faizi ile geri ödemem gerektigini söyledi. Bu durumda ne yapmam gerekir eninde sonunda bagkuru başlatıp prim ödemesi yapmak zorundayız.işkur bana ödedidi parayı geri alabilirmi veya ben bu durumu işkura bildirmeliyim ?
cevaplarınız için teşekkür ederim.
Re: İşsizlik maaşım kesilir mi, geri ödeme yapmam gerekir mi?
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ÖDENMESİNDE HAK DÜŞÜRÜCÜ NEDENLER
Madde 52 - İşsizlik ödeneği almakta iken;
a) Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden,
b) (Değişik bend: 25/06/2003 - 4904 S.K./29. md.) İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen,
c) Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen,
d) Haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyen,
Sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir.
Ancak (c) ve (d) bendlerinde öngörülen ödeneklerin kesilme gerekçesinin ortadan kalkması halinde, işsizlik ödeneği ödenmesine yeniden başlanır. Şu kadarki bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sonunu geçemez.
Muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınanlarla hastalık ve analık nedeniyle geçici işgöremezlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsizlerin işsizlik ödeneklerinin ödenmesi bu durumların devamı süresince durdurulur.
Kurumun müfettişleri ile sigorta müfettişleri, bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak Kurumlarının görev alanlarına giren hususlarda teftiş, kontrol ve denetleme yetkisini haizdirler.
Kanun'un ilgili maddesinden de göreceğiniz gibi gelir getirici bir işte çalıştığınız Müfettişlerce veya Bağkur kaydı ile tesbit edilirse işsizlik ödeneğiniz kesilir. Böyle bir gelir getirici işte çalışmaya başlamanız ile birlikte durumu İŞKUR'a bildirerek işsizlik ödeneğinin kesilmesini talep etmelisiniz. Aksinin tesbiti halinde yeni bir işte çalışmaya başladığınız tarihten itibaren aldığınız işsizlik ödenekleri faizi ile birlikte sizden geri alınır.
Selamlar,