Araç Karşılığı Senet Verdim
Ben Tanıdığım bir arkadasdan 2000 Model Fiat Marea Araç karsılığı Ona senedede (araç karsılığı) (13.000 Ytl) Seklinde bir senet imzaladım çünkü aracı aldığım sahıs 60 ay x 260 Ytl bankaya ödemesi var idi 12 ayını ödemis geriye 48 ayı kalmıstı bende aramızda yazılı bir yazılı bir sözlesme yaparak 500 Ytl kapora verdim sözlesmede geçen hususlar sunlardı ben 500 Ytl kapora verdiğimi 21.03.2007 tarihine kadar da 4500 Ytl arabanın pesinatını ardından da sahsın rehinli ve ruhsatı kendi üzerine olan fiat marea marka arac için çekmis olduğu 48x260 Ytl taksidini ödeyecektim fakat ayın 21 ne kadar 4500 Ytl yi bulamadığım için ( para vardı fakat adamın her bankaya her yere borcu olduğu için aracı almaktan vazgeçtim) 22.03.2007 tarihinde arabayı sahsa iade ettim pesinatı bulmak için 2-3 gün daha müsade istedim nihayetinde bahsi geçen 4500 ü ayarlayamadım.. adamın durmadan beni arayıp hiç değilse 2 milyar bul demesi o da baskasından bir araba almıs ve 2000 ytl arabayı aldığı sahsa verecekmis ve ben bu parayı ayarlayamazsam benim 13000 ytl lik senedimi adama vereceğini söylüyor aramızda yaptığımız yazılı sözlesmede araç karsılığı belirtilen 13000 ytl lik senedin 48 ay sonra veya rehinli olan aracın taksidinin tamamen kapatılmasından sonra bana iade edileceği hususu yazılı idi anlastığımız fiat marea marka araç su anda elinde senedim bulunan adamın evinde araç bankada rehinli olduğu için arac ruhsatı şahsın üzerine ben kendi üzerime alamadım....
simdi ben bu aracı almaktan vazgeçtim adamın elinde benim bahse konu araç karsılığı ibareli 13000 ytl yazan senedim ve adamda aramızda yazılı olarak yaptığımız sözlesme var... özet olarak ben senet verdim kapora verdim ama 1 gün sonra bu isten vazgeçtim senedimi vermedi gözüyle bakacak olursak saygıdeğer avukatlarımız bana ne cevap verirler bu olay hiç sorunum yokken kafamı çok mesgul ediyor huzursuzlanıyorum simdiden ttesekkür ediyorum...
Re: Araç Karşılığı Senet Verdim
Senette "emre yazılı değildir", "ciro ile devredilemez" gibi bir kayıt var mıydı?
eger siz aranızda boyle bır sozlesme yapmıssanız ve senedı elınde bulunduran kımse aranızda yapılan bu sozlesmeye aykırı olarak senedı baska bırıne devretmısse(cıro edılemez,emre yazılı degıldır kaydı varmı ona bakın ve bıze yazın) bu aranızdakı sozlesmeye aykırıdır bundan dolayı sızın tazmınat hakkınız dogar. ancak sunuda belırtmek gerekırkı senedı devralacak olan kımsenın bu olaydan haberdar olup olmadıgını yazarsanız sevınırım.cunku haberı varsa asıl alacaklıya surecegınız sahsı defıyı ona karsıda ılerı sureblırsınız. yanı senet bedelını ona odemekten kacınabılırsınız.
emre yazılı değildir", "ciro ile devredilemez diye bir husus yok senette fakat senet üzerinde noktalı yerlere araç karsılığı 13000 ytl borçlu ismine kendi adım alacaklı ismine aracı aldığım sahısın ismi mevcut...aramızda yaptığımız sözlesme bir suret düzenledik ve aracı aldığım şahısa verdim..sözlesmeyi noterden onaylatmadık..noterden alım satım islemi yapamazdık çünkü arac banka tarafından rehinli idi..ben yukardaki bahsetmis olduğum ayın 21 ne kadar 4500 ytl yi vermediğim için araç sahibi aracını benden aldı...senedimi ve sözlesmemi vermedi..su anda benim senedimi bir sahsa kendi borcu karsılığı vermis su asamada ne yapmam gerekiyor..
resmi olarak (yani noterden) alım satım işlemi yapmadığınız için aranızda yaptığınız sözleşme hükümsüzdür.Bu durumda herkes aldığını geri verir.Kural budur.Ancak uygulamada sorun yaşayabilirsiniz.Karşı taraf senedi size iade etmek istemeyebilir.Sözleşmeden dönebilirsiniz.Öncelikle karşı tarafa belirttiğim hususlarda bir ihtarname keşide etmenizi öneririm.Senedi iade etmediği taktirde cezai ve hukuki yollara başvuracağınızı da ekleyin.bir de süre verin(3 gün-7 gün vs) tebligatı aldıktan sonra verdiğiniz süre içinde senedi iade etmezse hem savcılığa başvurun,hem de konuyla ilgili dava açabilirsiniz.Bence bir avukattan profesyonel alın .
emre yazılı değildir", "ciro ile devredilemez diye bir husus yok senette fakat senet üzerinde noktalı yerlere araç karsılığı 13000 ytl borçlu ismine kendi adım alacaklı ismine aracı aldığım sahısın ismi mevcut...aramızda yaptığımız sözlesme bir suret düzenledik ve aracı aldığım şahısa verdim..sözlesmeyi noterden onaylatmadık..noterden alım satım islemi yapamazdık çünkü arac banka tarafından rehinli idi..ben yukardaki bahsetmis olduğum ayın 21 ne kadar 4500 ytl yi vermediğim için araç sahibi aracını benden aldı...senedimi ve sözlesmemi vermedi..su anda benim senedimi bir sahsa kendi borcu karsılığı vermis su asamada ne yapmam gerekiyor..
Eğer senedin tedavülünü yasaklayan kayıtlardan birisi yoksa, senedin devredildiği iyiniyetli üçüncü kişilere karşı sorumlu olabilirsiniz. Böyle bir durumda senet bedelini ödemek durumunda kalabilirsiniz fakat ödediğiniz miktarı da senedi verdiğiniz kişiden alabilirsiniz. Çünkü araç satışı noterden olmadığından satış geçerli değildir, her ne kadar kambiyo senetlerinden doğan borçlar asıl borçtan bağımsız ise de, aslında senedin doğumuna neden olan sözleşme geçersizdir. Fakat yukarıda da söylediğim gibi, iyiniyetli üçüncü kişilere sorumluluğunuz devam eder. Bir avukattan yardım almanızda yarar görüyorum.
Başak hanım ilginize sonsuz teşekkür ederim sağolun..
Basak hanım sonunda senedimi ve sözlesmemi aldım araç sahibi çok sıkışmıstı bende araç sahibine sana 1000 ytl daha vereyim bu isten vazgeç senedi ve sözlesmemi geri iade et dedim isin sonucunda 500 kapora 1000 artık rüsvet mi senet kurtarma mı bilmiyorum neyse sahıs kabul etti bu islemi gerçeklestirirken yanımda bir arkadasım daha vardı SİMDİ ACI ÇEKTİRME SIRASI BENDE ASLA ACIMAYACAĞIM... Arkadasımı tanık ,senet, sözlesme, aracın görünür olmayan gizli ayıplarını ve yanımda sahit bulunan arkadasımında tanıklığı ile seri numarası alınmıs 10 adet 100 Ytllik adını koyamadığımız ödenen parayı aracın gizli ayıplarını ve bana son günlerde yasattığı manevi çöküntüyü öne sürerek tazminat davası açmak istiyorum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımı sunuyorum