Emeklilik Nedeniyle Tazminat Ödenmesi
Merhaba, forumda daha önce sorulan benzer soru ve cevaplara baktım. Kafam biraz karıştı. Soruyu özür dileyerek yeniden soruyorum.
Emekli olan biri, ssk primi yerine sgdp ödeyerek, iş akdi feshedilmeden çalışmaya devam ediyor. Bu kişiye tazminat ödenme mecburiyeti var mı?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Re: Emeklilik Nedeniyle Tazminat Ödenmesi
İşçi emeklilik nedeniyle işten ayrılmışsa kıdem tazminatı alma hakkı doğar. İşten ayrılmamaışsa bu hak doğmaz. Ancak, bazı işverenler işçinin eline kıdem tazminatı geçsin diye (yani ona kıyak olsun diye) işten emeklilik nedeniyle çıkmış gibi gösterip kıdem tazminatını ödüyorlar ve işçi de gerçekten emekli oluyor, ancak aslında işten fiilen ayrılmıyor. Daha sonraki çalışmalarını sosyal güvenlik destek primi uygulaması ile yapıyor. Bu durumda emeklilik sonrası yeni bir iş sözleşmesi sayılır. Şayet kıdem tazminatını almadan aynı işlem yapılsyadı, baştan itibaren tek iş sözleşmesi sayılır. Selamlar.
Abbas bey çok özür dilerim ama anlayamadığım şu. Kişi emekli oldu ancak mevcut sözleşmesiyle devam ediyor. ssk bildirgesinden çıkartıp sgdp bildirgesine geçti. bu durum iş akdi feshi anlamına gelmez.
Sizin "İşten ayrılmamışsa bu hak doğmaz." cümlesinden bunu kastettiğinizi yani benim örneğime göre emeklilikten dolayı tazminat ödememem gerektiğini anlamam lazım değilmi?
Saygılarımla,
İşçi işten ayrılmamışsa kıdem tazminatı hakkı da doğmaz. Zaten işçinin emekli olabilmesi için işten ayrıldığına dair bir belgeyi SSK isteyecektir. İşveren, bu işçinin işten ayrıldığınıa dair bir belgeyi vermezse sanıyorum o işçi emeklilik işlemlerini yapamaz. Yani emekliye ayrılamaz. Emekliye ayrılabilmesi için işverenin, o işçinin işten ayrıldığını bildirmesi gerekir. Selamlar.