Yakıt ile ilgili bir soru?
48 dairelik,bir apartmanda kiracı olarak oturmaktayım.Geçen yıl yapılan toplantıda yakıt için toplanan paraların çatı aktarımı ve demirbaş gideri için harcanması için genel kurulda karar alındı.Ben de kanunu bilmediğimden alınan kararda toplantıya katıldığım için imza attım.Yakıt için,toplanan bu paraların demirbaş olarak aktarılması kanuna göre uygun mu verdiğim yakıt parasından kendime düşen kısmı alabilir miyim veya nasıl bir yol izlemem gerekir genel kurula katılmayıp imzası bulunmayan kişiler de var.Onlar da bu duruma itiraz hakkı var mıdır?Nasıl bir yol izlemem gerekir,bir de yönetim kurulu bir başkan bir başkan yardımcısı iki denetçi şeklinde oluşur mu,kaç kişi olması gerekir.
Saygılarımla..
Re: Yakıt ile ilgili bir soru?
Ana gayrimenkul yönetimi bir yönetici yada üç kişiden oluşan yönetim kuruluna verilebilir. Aynı şekilde denetim işi de bir denetçi yada üç kişiden oluşan denetim kuruluna verilebilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu
Kanun Numarası : 634
Genel kural:
Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır;bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 - (Değişik birinci fıkra:13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci,bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
Arsa payına göre tespit edilecek gider bedeli daha önceden verdiğiniz yakıt parasından daha az ise, fazlasını geri alabilir yada ödenecek aidatlara mahsup edebilirsiniz. Çatı aktarımı ve demirbaş gideri ile ilgili karar usulune uygun olarak alındıysa geçerlidir, bunları ancak ev sahibiniz ile anlaşarak ev sahibinizden alabilirsiniz. Yukarıda kanun hükmünde ifade edildiği gibi kat maliklerinin borçlarından kat malikleri ile birlikte kiracılar müteselsil sorumlu olduklarından, yönetimin bu parayı iade etme zorunluluğu yoktur. Ancak dediğim gibi fazlaya ilişkin haklarınız saklıdır.
Re: Yakıt ile ilgili bir soru?
usulüne uygun alınan karar nasıldır?yönetim kurulu bir başkan bir başkan yardımcısı iki denetçiden oluşur mu,oluşmaz ise ne gibi işlem yapmamız gerekir..yakıt için toplanan ve demirbaşa aktarılan kendi payıma düşen miktarı bana bildirebilir mi ve o parayı kiradan düşebilir miyim?