Belirli Süreli İş Sözleşmesi uygulaması
Merhaba,
Daha önce birlikte çalıştığım bir arkadaşım yeni bir işe başladı ve bir sorunu var. İşe başladığı tarihte hiç bir sözleşme imzalamamış. Belli bir zaman çalıştıktan sonra (bu arada yasal deneme süresi falan da geçmiş) arkadaşa bir sözleşme imzalatmak istemişler. Sözleşme başlangıç tarihini de arkadaşımın işe başladığından aylar sonrası için belirtmişler, yani daha yeni işe başlıyormu gibi ve sözleşme 1 yıllık.
Mesleğim gereği bildiğim kadarıyla belirli süreli sözleşme yapabilmek için geçerli bir sebep olması gerekiyor. Ancak arkadaşım normal bir büro personeli seviyesinde ve 1 yılda tamamlanacak bir proje için işe girmedi. Dolayısı ile işveren ile bir anlaşmazlık yaşaması halinde yasal olarak sözleşme geçersiz kalacaktır ve belirsiz süreli iş sözleşmesi gibi kabul edilecektir öyle değil mi?
Bir de işveren işe giriş tarihi daha önceye dayanan bir çalışana işe başladıktan bir kaç ay sonra 1 yıllık belirli süreli sözleşme imzalatabilir mi? Bu ne kadar yasaldır? Ayrıca sözleşme sonunda arkadaşım işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi? (Böyle bir durum olursa, sözleşme bitim tarihinde o işyerinde 1 yıldan fazla süredir çalıştığını ssk primleri ile ispat edebilir)
Konu hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılar sunarım.
Re: Belirli Süreli İş Sözleşmesi uygulaması
Belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilmesi için belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullar gerekir, aksi halde sözleşme belirsiz süreli (dava yoluyla) kabul edilir.
İmzalatamaz, bu yasal değildir. Arkadaşınız o işyerinde 1 yıldan fazla çalıştığını ispatlayabilirse, kıdem tazminatına hak kazanır.
Selamlar,
Re: Belirli Süreli İş Sözleşmesi uygulaması
Bu soruyu bana sorduğunda ben de iş sözleşmelerini inceledim. Ancak arkadaşımın yaptığı iş belli bir tarihte sona ermemesi gereken bir iş. İzinde olan bir çalışanın yerine alınmadı, proje bazlı çalışmıyor, üstelik görev tanımı bile yok. Görev tanımı da yapılırsa muhtemelen sözleşmenin imzalanma tarihinden aylar sonra yapılacaktır. Dolayısı ile bu durumda işveren haksız bir uygulama yapıyor diyebiliriz sanırım :)
Çok teşekkür ederim ilginize.