-
İmzaya İtiraz
Alacaklı (A) bono ile kambiyo yoluna mahsus haciz yolu ile takip yapıyor. Borçlu (B) imzaya icra mahkemesinde itiraz ediyor. Bu durumda İİK md. 68/a gereği itiraz eden borçlu haklı bir mazereti olmaksızın ilk duruşmaya gelmek zorunda mıdır değilmidir. Bu madde uyarınca borçlu ilk duruşmaya gelmemişse alacaklı (A) vekilinin talebi üzerine hakim davayı reddetmesi gerekir mi gerekmez mi?
Saygılarımla...
-
Re: imzaya itiraz
İİK 68/a maddesinde itirazın kaldırılması ile ilgili duruşmaya borçlunun, mazeretini daha önceden bildirip, belgelemediği takdirde,katılmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir; aynı maddenin 5. fıkrasında, imzaya itirazın kaldırılması ile ilgili duruşmaya borçlunun mazereti olmaksızın gelmemesinin yaptırımı ifade edilmiştir. Buna göre, yazılı bir mazeret bildirmeksizin, borçlunun duruşmada hazır bulunmaması halinde, icra mahkemesince başka bir inceleme yapılmadan itirazın geçici olarak kaldırılmasına ve borçlunun senede dayanan takip konusu alacağın yüzde onu oranında para cezasına mahkumiyetine karar verilir.
-
Ben de aynı şeyleri söyledim ama bir türlü hakime derdimi anlatamadım.
-
Kambiyo takiplerinde borçlu imzaya olan itirazını beş gün içinde bir dilekçe ile icra mahkemesine bildirir . İmzaya itiraz da satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz. Fakat icra hakimi duruşmadan önce yapacağı incelemede borçlunun itiraz dilekçesi kapsamından ve eklerinden edinceği kanata göre takibin gecici olarak durdurulmasına karar verebilir