Kalp krizi geçirerek Amerikan Hastanesi'ne kaldırılan İşadamı Kadir Has hayatını kaybetti. Türkiye'nin başı sağolsun...
Kalp krizi geçiren işadamı Kadir Has apar topar helikopterle Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı. 86 yaşındaki Kadir Has, yapılan bütün müdahelelere rağmen kurtarılamadı ve Amerikan hastanesinde yaşamını yitirdi. Türkiye'nin başı sağolsun...
1921 yılında Kayseri'de doğan Kadir Has hayırseverliği ile tanınan Türkiye'deki önemli iş adamlarından biriydi.
Kadir Has için neler söylediler?
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı ailesinin merhum Kadir Has ile hem hemşehrilik, hem ortaklık, hem de aile dostluğu anlamında uzun yıllara dayalı bir ilişkileri bulunduğunu belirterek, ''Kendisi hem iş adamı olarak, hem de bir hayırsever olarak ülkemize çok değerli katkılarda bulunmuş ve örnek olmuştur'' dedi. Güler Sabancı, Has'ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunduğunu ifade etti. ''Sabancı Ailesi olarak merhum Kadir Has ile hem hemşehrilik, hem ortaklık, hem de aile dostluğu anlamında uzun yıllara dayalı bir ilişkimiz vardı. Kendisi hem iş adamı olarak, hem de bir hayırsever olarak ülkemize çok değerli katkılarda bulunmuş ve örnek olmuştur'' diyen Sabancı, Has'ı rahmet ve saygıyla anarak, Has'ın aile ve yakınlarına sabır diledi.
Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan
Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, iş adamı Kadir Has'ın Mercedes'i, Coca Cola'yı Türkiye'ye getirdiğini ve Türkiye'de ilkleri başlattığını belirtti. Tuncay Özilhan, iş adamı Kadir Has'ın vefatı nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadir Has'ın kendisinin akrabası olduğunu ifade ederek, ''Kadir Has eniştemin dayısı. Çok sevdiğimiz bir büyüğümüz'' dedi. Özilhan, Kadir Has'ın müteşebbis ruhu olan ve Türkiye'ye bir çok ilkleri getiren, iş adamlarının duayenlerinden önemli bir lider olduğunu söyledi. Tuncay Özilhan, ''Mercedes'i, Coca Cola'yı Türkiye'ye getirdi. Türkiye'de ilkleri başlattı. Ayrıca hakikaten vakıfla, vakıfçılığı ile kazandıklarını topluma veren, vermeye çalışan, çok büyük projelere destek olan, onların gerçekleşmesini sağlayan, büyük bir liderdi'' diye konuştu.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, vefat eden hayırsever iş adamı Kadir Has'ın, Türk iş hayatına, Türk sanayisine ve ekonomisine, eğitim dünyasına çok büyük katkılar yaptığını belirterek, ''Hepimizin başı sağolsun'' dedi. Yalçıntaş, Has'ın vefatından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu dile getirdi. Has'ı Türk iş aleminin duayenlerinden biri olarak niteleyen Yalçıntaş, ''Kadir Has, Türk iş hayatına, Türk sanayisine ve ekonomisine, eğitim dünyasına çok büyük katkılar yapmıştı. Hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.
Mercedes-Benz Türk AŞ
Mercedes-Benz Türk AŞ, Kadir Has'ın vefatının şirket camiasında büyük üzüntü yarattığını bildirdi. Hayırsever iş adamı Has'ın ölümüyle ilgili şirket tarafından AA'ya yapılan açıklamada, Mercedes-Benz Türk AŞ'nin kuruluş adının Otomarsan olduğu hatırlatılarak, Otomarsan'ın 3 kurucu ortağı bulunduğu ve bunlardan birinin Has Otomotiv olduğu belirtildi. Açıklamada, Has Otomotiv'in de Kadir Has tarafından kurulduğu hatırlatılarak, ''Kadir Has, şirketimizin kurucu ortaklarından biriydi. Vefatı, tüm Mercedes-Benz Türk camiasında büyük üzüntü yaratmıştır'' denildi.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, iş adamı Kadir Has'ın vefatı nedeniyle eşi Rezan Has'a başsağlığı mesajı gönderdi. Demirel'in mesajı şöyle: ''Muhterem hanımefendi, değerli eşiniz, büyük hayırsever, aziz dostum Kadir Has'ın vefatını teessürle öğrendim. Nazmiye ve ben, kendisine Allah'tan rahmet, sizlere başsağlığı dileriz. Büyük acınızı paylaşır, bu büyük insanın aziz hatırasını daima anacağız.''
Mesut Yılmaz
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, hayırsever iş adamı Kadir Has'ın, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük hayır sahibi olduğunu belirterek, ''yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktığını'' bildirdi. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadir Has'ın ''çok özel bir dostu'' olduğunu kaydederek, ''Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük hayır sahibidir. Eğitimde, sağlıkta yaptığı bağışlar ona çok özel bir yer kazandırdı'' dedi. Kadir Has'ın en son kendi adını verdiği bir üniversite de kurduğunu hatırlatan Yılmaz, ''Yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktı. Fevkalade üzgünüm. Bütün sevenlerine, milletimize baş sağlığı diliyorum'' diye konuştu.
Kadir Has, ömrünü hayır işlerine harcadı
http://image.haber3.com/haber/78176.jpg
Hayırsever iş adamı Kadir Has, 86 yıllık yaşamının büyük bir bölümünü ve servetini hayır işlerine adadı. Kadir Has, 10 Eylül 1921'de Kayseri'de dünyaya geldi. Babası Nuri ve annesi Zekiye Has, Kayseri'nin tanınmış "Hasoğlu" ailesine mensup olan Kadir Has'ın ailesi Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kayseri'den Adana'ya taşındı. Baba Nuri Has, Çukurova'da ticaretle meşgul oldu. Daha sonra, Türkiye'nin en büyük sanayicileri arasına girerek, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'nin ilk milli sanayici unvanını kazanan Nuri Has, "Milli Mensucat Fabrikası" ile daha sonra da Akbank'ın kurucuları arasında yer aldı. Kadir Has, ilk öğrenimini Adana'da tamamladı. Orta öğrenim için İstanbul'a gönderilen Has, ortaokul ve liseyi Özel Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı.
1942 yılında, Kayseri'nin köklü ailelerinden Mehmet Germirli'nin kızı Rezan Germirli ile evlenen Kadir Has, aynı dönemde iş hayatına da atıldı.
1942-1960 yılları arasında Adana'da ticaretle uğraşırken aile şirketini yöneten Kadir Has, babası Nuri Has ve ortakları tarafından kurulan Akbank'ın Yönetim Kurulu'nda görev aldı.
1960 yılında İstanbul'a taşınan Kadir Has burada, başta otomotiv olmak üzere, çeşitli ticari faaliyetlerde bulundu ve iş hayatında büyük atılım yaptı.
1964 yılında Amerikalıların dünyaca ünlü "Coca Cola" firmasının Türkiye Temsilcisi olan Has, ortakları ile birlikte Coca Cola'nın Türkiye'de ilk defa üretilmesini sağladı. Kadir Has, daha sonra Coca Cola firmasını kardeşi merhum Kemal Has'a devredip, bu defa bir başka dünya devi olan Almanlar'ın ünlü Mercedes otobüs fabrikasının Türkiye'de kurulmasına öncülük etti.
İş adamı Kadir Has, 1980'li yılların sonunda ticari faaliyetlerini tasfiye etmeye başladı. Aynı dönemde hayır işlerine yönelen ve kendisini yoğun bir şekilde hayır işlerine adayan Has, bu arada Kayseri'de 4 adet ilköğretim okulu inşa ettirdi. Has, ayrıca, merhum babası Nuri Has tarafından yaptırılan bir ilkokulun da onarımını gerçekleştirdi.
Erciyes Üniversitesi'ne de Merkez Kütüphanesi, Enstitüler Binası ve Mediko-Sosyal Merkezi Binası yaptırarak armağan eden Kadir Has, ayrıca Kayseri'de babası tarafından inşa ettirilen Nuri Has Camii'nin onarımını yaptırıp, bu cami için bir de imam lojmanı inşa ettirdi.
Kadir Has, İstanbul'un Küçükyalı semtinde de 4 okul yaptırarak halkın hizmetine sundu. Ayrıca Marmara Üniversitesi'ne Tıp Fakültesi Hastanesi, Acil Merkezi ve Hemodiyaliz Merkezi inşa ettiren Has, İstanbul'un Maltepe semtinde, Kızılay Tıp Merkezi'nin yapımına da büyük katkıda bulundu.
İstanbul Pendik'teki Öğretmen Dinlenme Evi'ni de büyük bağışla inşa ettiren Kadir Has, ayrıca Gebze'de faaliyet gösteren Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) için Teknopark yaptırdı.
Hayırsever iş adamı Kadir Has, çok büyük bir bağışla Kadir Has Üniversitesi'nin 1999-2000 öğrenim yılında eğitime başlamasını sağladı.
İstanbul'un Cibali ve Bahçelievler semtleri ile Selimpaşa beldesindeki kampüslerde eğitim veren Kadir Has Üniversitesi, kısa sürede Türkiye'nin saygın ve çağdaş yüksek öğrenim kurumları arasında yer aldı.
Kadir Has ve Rezan Has, 1991 yılında "Türk Eğitimine özgü Kadir Has Vakfı'nı (HASVAK)" kurdular.
haber3.com