Çocuklarım ve mal paylaşımı hakkında
Eşim (bayan) eczacı. Ben ise özel sektörde ücretli çalışmaktayım.
2 çocuğumuz var. Dünya görüşümüz artık uyuşmadığı, karşılıklı beklentilerimizi karşılamakta zorlandığımız için boşanmayı ciddi olarak tartışmaktayız.
10 senelik evliliğimiz süresince %100 oranında benim gelirimle elde ettiğimiz mülkler oldu. Bu konuda eşim de aynı görüşte olacaktır.
Forumları okumama rağmen karşıma net cevaplar çıkmadı.
İlk sorum : Boşanma durumunda çocukların vekaletini hakimin anneye vereceği, bunun yanısıra erkeğe nafaka ödemeyi emredici karar alacağı yönünde yaygın bir bilgi var. Çocukları (her iki eşin de herhangi bir yüz kızartıcı durumu olmaması halinde) erkeğin alması mümkün müdür?
İkinci sorum :Edinilen malların paylaşımı yönünde geçmişte hiçbir girişimimiz olmadı. Boşanma davası öncesinde malları bir başkasına devrederek paylaşmaktan kurtulmam mümkün müdür?
Üçüncü sorum : 1 Ocak 2002 tarihinden sonra elde edilmiş malların boşanma hali dışında bile eşten vekalet almadan satılmasının olası olmadığı doğru mudur?
İlginiz ve değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Çocuklarım ve mal paylaşımı hakkında
Alıntı:
sierragolf rumuzlu üyeden alıntı
İlk sorum : Boşanma durumunda çocukların vekaletini hakimin anneye vereceği, bunun yanısıra erkeğe nafaka ödemeyi emredici karar alacağı yönünde yaygın bir bilgi var. Çocukları (her iki eşin de herhangi bir yüz kızartıcı durumu olmaması halinde) erkeğin alması mümkün müdür?
İkinci sorum :Edinilen malların paylaşımı yönünde geçmişte hiçbir girişimimiz olmadı. Boşanma davası öncesinde malları bir başkasına devrederek paylaşmaktan kurtulmam mümkün müdür?
Üçüncü sorum : 1 Ocak 2002 tarihinden sonra elde edilmiş malların boşanma hali dışında bile eşten vekalet almadan satılmasının olası olmadığı doğru mudur?
Sorularınızda kötü niyet ve muvazaa düşüncesi seziyorum.
1. Yaş küçüldükçe anneye verilme ihtimali artar. Annenin iffetsiz yaşamı yoksa, anne kabul etmedikçe babanın velayeti alması zor. Yaşı büyük olan çocuklar için hakim çocuğa görüş sorabilir.
Çocuklar için iştirak nafakası ödenmesi kaçınılmaz. Kadının talebi olmasa da mahkeme bağlar. Kadın ihtiyacı yoksa bunu almaz.
Kadın için geliri yok veya çok az ise mahkeme sonuçlanana kadar tedbir nafakası,
mahkeme sonucunda erkek kusurlu bulunursa yoksulluk nafakası bağlanır.
Yoksulluk nafakası adı yanıltıcı olmasın, esas olan kusurdur.
Diyelim ki kadının da erkeğin de 1000 YTL geliri var. Kadın evlilik sürseydi, 2000 YTL gelirle yaşayacaktı. Bu yüzden gelirler eşit dahi olsa, erkeğin kusurlu olması halinde kadına cüzi de olsa yoksulluk nafakası bağlanabilir.
2. Olmaz. Muvazaa için dava açılır, eşiniz hakkı olanı çatır çatır alır.
Re: Çocuklarım ve mal paylaşımı hakkında
Alıntı:
ma_cera rumuzlu üyeden alıntı
Sorularınızda kötü niyet ve muvazaa düşüncesi seziyorum............2. Olmaz. Muvazaa için dava açılır, eşiniz hakkı olanı çatır çatır alır.
Sorularımda kötü niyet neden olsun? Hayatımı da, binbir güçlükle elde ettiğim malları da korumak istiyorum.
"Hakkı olanı çatır çatır alır" ifadesi hiç de objektif sayılmaz değil mi?