Re: Kayıp Valiz ile İlgili
Bagajınızın uçak katgosuna verildiğini kanıtlayabiliyorsanız, kaybolmasından dolayı THY nın ağır kusurlu olduğu kabul edilmelidir. Bu durumda kilo başına maktu tazminat değil tüm zararlarınızın karşılanması gerekir. Yapılacak iş sigorta şirketi ile THY na önce ihtarname göndermek, sonuç alınamazsa dava yoluna gitmektir. Manevi tazminat ve bagaj değeri dışındaki maddi tazminat taleplerinizi sadece THYna yöneltmeniz gerekecektir. Bir avukattan yardım almanızı öneririz.
Cevabınız için teşekkür ederim. Bagajımın uçağa yüklenip yüklenmediğini bilemiyorum. Ancak bagajımı uçağa yüklenmek üzere teslim ettiğime dair bagaj fişi elimde mevcut. Bu şekilde kanıtlayabilirim uçağa verdiğimi. Dava etme durumunda zaten mutlaka bir avukata başvuracağım. Burada sormamın nedeni ön bilgi almaktır. Sağolun. İhtarname avukat vasıtasıyla gönderilmesi gerekiyor herhalde değil mi? Kusura bakmayın daha önce başıma hiç böyle bir olay gelmemişti de o yüzden oldukça bilgisizim.
12 Ekim 1929 tarihinde Varşova'da imzalanan ve 13.2.1933 tarihinde yürürlüğe giren Varşova sözleşmesi ile bu sözleşmeyi değiştiren 28.9.1955
tarihinde imzalanıp 1.8.1963 tarihinde yürürlüğe giren Lahey Protokolü Türkiye açısından 1.3.1977 tarih ve 2073 sayılı Kanunla onaylanmış Bakanlar Kurulu'nun 29.8.1977 tarih 7/13874 sayılı kararı ile 25.6.1978 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, TTK.daki taşımaya ilişkin genel hükümlerden önce Uluslararası Özel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Niketim, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 106. maddesinde bu kanunda hüküm bulunmadıkça Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmaların hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Varşova Konvansiyonunun 1. maddesinin 2. paragrafında, taşıma sözleşmesi muhtevasına göre "hareket ve varma yeri iki üye devletin ülkesine düşen taşımalar enternasyoneldir" denildiğine göre uyuşmazlığın çözümlenmesinde Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası kuralların uygulanması zorunludur.
Varşova-Lahey Konvansiyonunda, taşıyıcı açısından öngördüğü sorumluluk kural olarak tavanı belirlenmiş kusur esasına dayalı sınırlı sorumluluktur. Bazı hallerde taşıyıcı bu sınırlamadan yararlanamayacak ve sınırsız sorumlu olacaktır. Bu hükümlere göre, taşıma belgeleri yolcu bileti, bagaj kuponu ve yük senedi hiç veya konvansiyon hükümlerine uygun olarak düzenlenmemiş, zarara taşıyıcı veya adamlarının bir fiil veya ihmali ile kasden yahut cüretkarane bir davranışla ve muhtemelen bir zarar meydana geleceği şuuru ile sebebiyet verildiği ispat olunursa 22. madde de öngörülen mesuliyet sınırlamaları cari olmaz; adamların fiil veya ihmali halinde ayrıca bunların görevlerini ifa sadedinde hareket ettiklerinin de ispatı lazımdır. Diğer taraftan, kayıtlı bagaj ve yük taşımasında, paket taşıyıcıya verilirken, gönderici, varış yerinde teslim anındaki menfaatine ilişkin özel bir bildirimde bulunmadıkça ve gerekiyorsa ek bir meblağ ödemedikçe yine taşıyıcının sorumluluğu kilogram başına sınırlı olacaktır (Konvansiyon 22 ve 25. md.)
Bu durumda, size ait bagajın gerçek değeri belirlenerek, Montreal Protokolü ile değişik Varşova Konvansiyonu'nun 22.maddesi uyarınca belirlenecek üst sorumluluk miktarının altında bir değer tespiti halinde bu miktara, aksi takdirde 22.maddede öngörülen sorumluluk tutarına hükmedilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bu bağlamda sizin bir Avukata ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Avukatınızın sizi daha net bir şekilde aydınlatacağını, konuya daha vakıf olacağını düşünerek buradan daha fazla açıklama yapma gereği duymuyorum. Yapacağım açıklamalarda sadece bilgi amaçlıdır sizin sorununuzu çözecek nitelikte değildir. Geçmiş olsun…
Bu bağlamda sizin bir Avukata ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Avukatınızın sizi daha net bir şekilde aydınlatacağını, konuya daha vakıf olacağını düşünerek buradan daha fazla açıklama yapma gereği duymuyorum. Yapacağım açıklamalarda sadece bilgi amaçlıdır sizin sorununuzu çözecek nitelikte değildir. Geçmiş olsun…
Cevabınız için teşekkür ederim. Sonuç olarak istemesem de dava açmak durumunda kalacağım gibi gözüküyor. Şimdi bana gönderdikleri yazıdaki tutarı kabul edemeyeceğimi ve dosyamı tekrar incelemelerini talep ettiğimi belirten bir dilekçe yazdım. O dilekçeye gelecek olan cevaba göre avukatımla görüşüp gerekirse dava açıcam. Yardımcı olanlara çok teşekkürler.