Re: İmzalanan Senede İtiraz
anlatımınıza göre durumun sizin lehinize gözüktüğü açık,
hastane ile ilgili olarak;
-Bir sağlık kuruluşunun her nerden kaynaklanmış olursa olsun borç yüzünden hastayı rehin tutması ve zorla senet imzalatması suçtur.Bu edime dayalı düzenlenen senette batıldır.geçersizdir.
ama burada sizin bu hususu ispat yükümlülüğünüz var.
Bu duruma varsa şahitlerin bilgisi ve diğer delillerin eki ile hem şikayet dilekçesi olarak hemde 4982 sayılı kanuna bağlı bilgileme hakkına istinaden dilekçe verebilirsiniz.Bilgilenmek istediğiniz konunun,
ülkemizdeki mevcut yasal mevzuat yönünden ve hasta haklarına bağlı olarak
hastanelerin hastaları rehin tutup zor veya baskı ile senet imzalatmasının mümkün olup olmadığını böyle bir durumda ne yapılması gerektiğinin bilgisini istemek olsun.
öncelikle bu fiiillere bağlı olarak şu yolları izlemeniz sonrası içinde faydalı olacaktır.
olay yeriNİN İstanbul olduğu durumda,
a- İstanbul Tabibler Odasına bu hususda şikayetçi olunuz
b-Sağlık bakanlığına doğrudan yada İstanbul Valiliğine bir dilekçe ile başvurunuz (bu dilekçeniz konunun sahibi,Sağlık il müdürlüğüne ilgili vali yardımcısı tarafından gereğinin yapılması ve tarafınıza bilgi verilmesi için hemen havale edilecektir,deneyimler il müdürlüklerine doğrudan dilekçe vermektense valilik kanalıyla dilekçe verilmesinin neticesinin daha etkili olduğunu göstermektedir)
Bu arada senetteki miktar senedin tanzim ve ödeme tarihi nedir.senedin size verilmiş bir fotokopisi mevcutmudur.
bu bilgileride yazarsanız sonrası için nasıl bir yol izlenebileceği hakkındada değerlendirme yapmak daha sağlıklı olur.
Sigorta şirketi ile ilgili olarak da,
bu hukuki mevzuat size yol gösterecektir.
sonuç olarak her iki tarafıda dava edebilir senedin iptalini sağlamaktan başka tazminat talep edebilirsiniz.
ama öncelikle hasta hakları ve sağlık mevzuatına göre ilk önce hastane için yukarda izah edilen yollara başvurmanızı sonra tüketici haklarını da içeren yola başvurulmasını salık veririm.
TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZ
ŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
(13.06.2003 tarih ve 25137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan)
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, tüketici sözleşmelerinde yer alan, tüketici aleyhine haksız şartların tespitini ve bu şartların tüketiciyi korumaya yönelik olarak denetlenmesini sağlamaktır.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, taraflardan birisini tüketicinin oluşturduğu tüketici sözleşmelerinde satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tek taraflı olarak ve dürüstlük kurallarına aykırı biçimde konulmuş her türlü haksız şartı kapsamaktadır.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarih ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31 inci ve 4822 sayılı Kanunla değişik 6 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Haksız Şart
Madde 5 — Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
Bir satıcı, sağlayıcı veya kredi veren, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
İşbu Yönetmeliğin ekinde, yol gösterici mahiyette ve sınırlayıcı olmamak üzere haksız olarak kabul edilebilecek şartlar listesi yer almaktadır.
Sözleşme Şartlarının Haksızlığının Değerlendirilmesi
Madde 6 — Sözleşme şartlarının tüketicinin anlayabileceği şekilde açık ve anlaşılır dille yazılmış olması gerekir.
Bir sözleşme şartının haksızlığı değerlendirilirken, sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin yapılmasını sağlayan şartlar ve/veya onun bağlı olduğu sözleşmelerin tüm şartları dikkate alınır.
Şartların haksızlığının taktirinde, bu şartlar açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınmış olmak koşuluyla, gerek sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki, gerekse mal veya hizmetin gerçek değeri ile sözleşmede belirlenen fiyatı arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz.
Sözleşmede yer alan bir şartın ne anlama geldiği hukukun yorum yöntemleriyle belirlenemiyorsa, tüketici lehine olan yorum tercih edilir.
Haksız Sözleşme Şartları Karşısında Tüketicinin Hakları
Madde 7 — Satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır. Yok sayılan bu hükümler olmadan da sözleşme ayakta tutulabiliyorsa sözleşmenin geri kalanı varlığını korur.
Yargısal Denetim
Madde 8 — Meşru menfaati olan gerçek veya tüzel kişiler, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış standart sözleşmelerde yer alan haksız şartların kullanılmasının önlenmesi için dava açabilirler. Bu hallerde mahkeme, önleme için gerekli tedbirlere hükmeder.
Sn. tunak,
Yazmış olduğunuz detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bu bilgiler doğrultusunda birşeyler yapmaya çalışacağım.
Bu arada mesajınızdaki sorunuza istinaden; senet açık olarak yapıldı. Sadece miktar, ad-soyad ve adres yazıp imza attım. Tarih v.b. başka birşey yazılmadı. Fakat senedin fotokopisi elimde değil. Bunu nasıl temin edebilirim? Temin edemessem hastane bu senedi inkar edebilir mi?
Ayrıca ufak bir ayrıntıyı daha belirtmek istiyorum. Hastaneden çıkarken 1-2 hafta sonrası için senedi geri alıp, ödemem gereken meblağı kredi kartına taksit şekline çevireceklerdi. Şimdi ben durumda ne yapabilirim?
Son olarak, bu konularda uzman bir avukat nereden bulabilirim? Mümkünse kişisel mesaj olarak dönebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
önce en sondan başlayalım,tabii bu durumda en başa kadar gidilemez:)
bu sitede veya benzer formattaki başka sitelerde avukat tavsiyesi yapılamaz.mevzuat gereği bu böyle olduğu gibi etik olarakta böyledir.
ama siz biraz cinlik yaparak yine de bir avukata ulaşabilirsiniz.şu internet nelere kadir öyle değilmi.
madem hukuki bilgi yardımı almanın ötesine geçip bir avukat edinmek istiyorsunuz bu durumda benim de daha fazla görüş belirtmem uygun olmaz.size kolay gelsin.
Sn. tunak,
Sanırım ufak bir yanlış anlaşılma oldu?
Daha önce bizzat görüştüğüm birkaç avukat oldu fakat sizin belirttiğiniz ayrıntıların neredeyse hiçbiri konusunda bilgileri yoktu veya öyle gözükmek istediler.. Hiçbir avukat hakkında burda yorum yapmam doğru olmaz hatta yanlış anlaşılmak da istemem ama her avukatın uzmanlaştığı konuların olduğunu ve başka alanlara pek kaymak istemediklerini biliyorum.. Bu tamamen benim görüşümdür.. Ben de buna istinaden bu forumdan bu konuda neler yapılıp yapılamayacağını öğrenmek istedim. Ayrıca tüm bu işlemleri kendi başıma yapabileceksem (ki bunu bende isterim) hikayemin 2. kısmında belirrttiğim hususlarda da bilgi alabilirsem çok memnun olurum.
Tekrar yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.
Bu konuda bilgi verebilecek başka bir üye bulunmuyor mu acaba??
Zaten sitede yaptığım aramada da benzer bir konuya rastlamadım...
Bundan fazlası için bir avukat ile anlaşmanız gerekiyor. Sadece istanbulda binlerce avukat var. Anlaşmayı düşündüğünüz bir tane bulabilirsiniz.
Anlaşmamayı düşündüğünüz derken???
Sehven yanlış yazmışım düzeltiyorum