-
Texas
İyi Çalışmalar.
Son zamanlarda İstanbul başta olmak üzere, artan hırsızlık,tecavüz olayları hepimizce malum.
Bu artan hırsızlık olayları ile beraber kişilerin kendini ve ailelerini korumak adına ne yapabileceklerini bu forumlarda da sık sık okuyoruz.
Bu konuda bana göre uygun gelen bir uygulama bir süre yaşadığım Texas eyaletinde mevcut. Aslında 'vahşi batı kanunları' diye düşünüp şiddet içerdiğini düşündüğümüz bu uygulama sanki akla yatkın gözükmekte.
Bu uygulamanın ilk özü 'stand your ground'...Yani kabaca 'toprağını, evini, ait olduğun yeri savun/koru'
Bu öz ile her vatandaşın evini (bu arada fiziksel olarak ev ile beraber ailesi, malı, namusu gibi) korumaya hakkı olduğu belirtilmekte.
İkinci sık kullanılan argüman ise 'If you feel the best way to defend yourself is to fight back, then the criminal justice system should be on your side and not the side of your attacker' yani ' Eğer kendinizi savunmanın en iyi yolu karşılık vermek ise, kanun saldırganın değil sizin yanınızda olmalı'
Bu argüman ile varılmak istenen nokta ise eğer hayat ile yaşam arasında emin olmadığınız 1 saniye var ise (gece 3 de yataktan kalktığınızda salonda 2 adam görmek gibi) korunma amacıyla yapacağınız eylemlerden dolayı hüküm giyip giymeyeceğinizi düşünmek gibi bir lüksünüzün olmadığı.
Tabii bu arada karşı görüşler olarak bu 'kendini-koruma' maskesine sığınmaya çalışan binlerce dosya olduğu...
Özet olarak tartışılsa da şu an Texas eyaletinde kanun 'ben gece 3 de yatağımdan kalktığımda salonumda, yatak odamda 2 adam görürsem vururum, bana ne kadar zarar verip veremeyeceklerini düşünmek lüksüne sahip değilim, gece 3 de evime giren adam en baştan kötü niyetle gelmiş ve haklarından feragat etmiştir' şeklinde, tartışmalı olsa da, işliyor.
Bu konuda görüşlerinizi, yarar ve faydalarını, uygulama da faydalı olup olamayacağını merak etmekteyim.
-
Re: Texas
ÇARESİZLİK ÖGRENİLMİŞTİR,BAŞARILI OLMAK DA ÖGRENİLEBİLR.
DOGRU ŞEYİ YAPMAK İCİN YANLIŞ ZAMAN YOKTUR.
Mümin Sekman