Toplu Yatırılan Bağ-Kur Borcunun Geri Alınması?
Sevgili Hukuki.net siteyi google de tesedüfen buldum. Gerek işlerimiz dolayısıyla gerekse günlük hayatımızda birçok hukuki problemle karşılasıyoruz, milletçe gerçeten haklarımızı bilmiyoruz... Merak ettiğimiz konulardada "yau bunun için Avukatamı gidilir, boşuna meşgul etmeyim adama ayıp olur" diyoruz merakımızla kalıyoruz. Bu sebeple siteyi kuran, emek veren, sorulara üşenmeden cevap yazan herkese teşekkür ediyorum.
Benim öğrenmek istedigim şu; Teyzem Almanyada yaşıyor, ev hanımı ve 3-4 sene calışmışlıgı var. Kendisi Türkiyeden emekli olmak istiyordu, Almanyadaki Türkiye Büyükelçiliğine gidiyor ve durumunu anlatıyor. Onlarda Bağ-Kur'a başvurmasını söylüyor. Bağ-Kur'a başvuruda bulunuyor ve 35.000 YTL ödemesi gerektiğini söylüyor.Onlar o parayı ödüyor ancak sonradan öğreniyorlarki Bağ-Kurlu olduklarında Alman Sosyal Güvenlik Kurumuyla hiçbir bağının olmaması gerekliymiş
? 6 ay Almanyada, 6 Ay Türkiyede kaldıkları için bu durum onlar için pek uygun olmuyor. Yatırmış oldukları bu 35.000 YTL yi geri almalari mümkünmü? Eğer mümkün değilse Bağ-Kurlu olmaları durumunda sigortaları Almanyada geçerli olurmu? Veya bunu SSK ya aktarmaları dahamı avantajlı olur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Re: Toplu Yatırılan Bağ-Kur Borcunun Geri Alınması?
Bağkur yurtdışı borçlanması yapılırken, gerek borçlanma hakkının, gerekse süresinin tespiti bakımından yurtdışında ev kadını olarak geçen günlerin belgelenmesi istenilmiş olmalıdır. Buna göre çıkarılan borcun ödenmesi halinde, eğer bağkur işleminde de hukuki bir eksiklik bulunmmakta ise, ödenen paranın geri alınması mümkün değildir. Bağkur sigortalısı olması halinde Almanya'da geçerli olur mu sorunuzu tam anlayamadım, ama Bağkur'a ödemiş olduğu primler, Türkiye'ye dönüş tarihinden sonra, eğer maaş bağlanması için yeterli prim ödenmiş ise, emekli maaşı bağlanması hakkı kazandıracaktır. Hizmet süresi eksik kalırsa, onu da Türkiye'ye döndükten sonra tamamlayabilir. Bağkur primlerinin SSK'ya aktarılması diye bir uygulama yoktur. Ancak, Türkiye'ye döndükten sonra, 3,5 yıl SSK'lı olarak bir işte çalışırsa, SSK'dan emekli olabilir.
Öte yandan, yürürlük tarihi ertelenmiş olan 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girdiğinde, SSK ve Bağkur hizmetleri toplanarak emekli aylığı bağlanacaktır. Selamlar..
Re: Toplu Yatırılan Bağ-Kur Borcunun Geri Alınması?
Teşekkürler arkadaşım gerçekten çok aydınlatıcı bir bilgi oldu. Anlamadığınız kısımda sormak istediğim, şayet Alman Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişkilerini kesmeleri durumunda, Almanyada bulundukları süre zarfında (takriben 6ay) Bağ-Kurlu olarak Almanyada Sağlık hizmetlerinden yararlanabilirlermi?
İlginize çok Teşekkür ederim..