Kazanılmış hak nedir?. Bir hak nasıl kazanılır; ben 18 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım, yılda 3 ikramiye almaktayım ben bu hakkı kazanmış oluyormuyum?.
Printable View
Kazanılmış hak nedir?. Bir hak nasıl kazanılır; ben 18 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım, yılda 3 ikramiye almaktayım ben bu hakkı kazanmış oluyormuyum?.
Kazanılmış hakka eskiden mükteseo hak denirdi. Kazanılmı hak Prof. Dr. Ejder Yılmaz'ın Hukuk Sözlüğü isimli eserinde; "önceden yürürlükte bulunan hükümlere göre bir kişi yararına var olan bir hakkın, sonradan çıkartılan hükümlerle çiğnenememesi; bir kimsenin edinmiş olduğu hakkın onun iradesi dışında elinden alınmaması" şeklinde tanımlanmıştır.
verdiğiniz ikramiye örenği konusunda şunu söyleyebiliriz; işyerinde fiilen ya da sözleşme gereğince uzun süre uygulanan ikramiyenin uygulamadan kaldırılması kazanılmış hakkın yok edilmesi anlamına gelir. Ancak, son zamanlarda Yargıtay işçi aleyhine bazı kararlar vermiştir. Şöyle ki, "ikramiye uygulaması yürürlükten kaldırıldıktan sonra işçiler bu kaldırmaya uzun süre sessiz kalarak, ikramiye bordrolarına da ihtirazi kayıt koymadan ödemeyi kabul etmişlerse artık işçi bu yeni uygulamayı zımni (örtülü) olarak kabul etmiştir" şeklinde yorumluyor Yargıtay. Yargıtay'ın bu görüşüne ben şahsen katılmıyorum ve kazanılmış hakkın tersine çevrilmesi olarak görüyorum. İşçilerin sessiz kalmasının nedeni iş sözleşmesi devam edereken işverene karşı seslerini çıkartamamalarına bağlıdır. Bu konuda işçinin sessiz kalması işverenin ikramiyeyi kaldırmasını onayladığı anlamına gelmez.
Selamlar.
Değerli hukukseverler merhaba ben özel bir şirkette çalışmaktayım.Uzun süredir Vakıfbank tan maaşımızı alıyorduk işveren şimdi citibank la anlaşmiş. Maaşlarımızı oradan alacakmışız. Bu bizi rahatsız etti, bir türk bankasını tercih ederdik, ve öyle yapmak istiyoruz, ne dersiniz yapılabilirmi böyle bir şey. Bu konuda bir fikri olan yada benzer bir olaya tanık olan varsa lütfen bana bir yardımcı olsun.Kanıma dokunuyor benim bankam varken bir yahudi bankasından maaş almak.Herkese güzel günler.
İşçi ücretleri ya işyerinde ya da işçi adına işverenin işçi adına açılan bir banka hesabına yatırması gereklidir.İşçi olarak işverenin bu tasarruf yetkisine işçinin itirazı söz konus olmadığı gibi, maaşlarınız aldığınız bankanın değişmesi sizin açınızdan kazanılmış bir hak değildir.
Merhaba Sayın Bayındır yazımı okuyup cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Böyle bir cevabı bekliyordum.Yalnız bir ümit de vardı içimde,belki bir çare vardır diye düşünüyordum.Bir Türk vatandaşı olarak neden bir türk bankası ile çalışmayalım!.Bilmem fazla duygusalmı düşünüyorum?.Tabi bu benim görüşüm.