Merhaba,
Babamdan bana bir ev kaldı (daha doğrusu sağken satış oldu). Daha sonra ben bu sene evlendim. Ben ölürsem, bu ev kime kalır (çocuğum da yoksa) ? Eşime mi, anneme mi, üvey ablama mı (baba aynı) ?
Printable View
Merhaba,
Babamdan bana bir ev kaldı (daha doğrusu sağken satış oldu). Daha sonra ben bu sene evlendim. Ben ölürsem, bu ev kime kalır (çocuğum da yoksa) ? Eşime mi, anneme mi, üvey ablama mı (baba aynı) ?
Kanun No: 4721
Türk Medeni Kanunu
Kabul Tarihi: 22.11.2001
B. Sağ kalan eş
Madde 499 - Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Acaba doğru mu anladım?
Çocuk yoksa,
1/2 pay eşe,
1/4 pay anneye, o yoksa annenin alt soyuna, o yoksa annenin üst soyuna,
1/4 pay babaya, o yoksa babanın alt soyuna o yoksa babanın üst soyuna
kalır.
Hukuki dili bilmeyenler için çözmek biraz zor oluyor..:) Yani, eğer çocuğum yoksa:
- 1/2 eşime
- 1/4 anneme
- 1/4 üvey ablama (O'na illa düşüyor mu ?)
Geri kalan 2/4 ne oldu ? Ben çözemedim...
Bunun cevabı hukuki değil matematiksel:
1/2 = 2/4 yani yarısı
!/4 çeyrek.
2/4 + 1/4 +1/4 = 4/4 yani tam
Kalan 2/4 yok.
Dolayısıyla üvey kardeşiniz ile anneniz ortak ise anneniz yaşadıkça ona miras düşmez, babanız ortaksa babanız vefat ettiyse onun payı üvey kardeşe kalır.
Doğru, hesapta şaşırdım :)) Teşekkür ederim.
Bu kardeşle babamız ortak. İlerde annem vefat etti diyelim (Allah gecinden versin), babamdan kalan malı ben satıp, başka bir yer alırsam o zaman bu kardeş bir hak iddia edemez değil mi ?
Burada söz konusu olan babanızın değil, sizin mirasınız.
Babanız yaşamadığı için şu anki duruma göre üvey kardeşiniz mirasınızda 1/4 pay sahibidir.
Üvey kardeşiniz ve annenizin sizin mirasçınız olmaması ancak sizin çocuğunuz olursa mümkün olur.
Kural şu: Alt soyu olmayanın mirasçısı üst soyudur.
Bir tek varsa eş, değişen oranlarda mirasa ortak.
Çocuk varsa, anne, baba, kardeş mirasçı olamaz.
Tamam. Çok net olarak şimdi anladım. Çok teşekkür ederim Ma_cera.