İstifa-Fazla mesai ücreti
Merhaba
Başlıktan da anlayacağınız üzere iş hukuk alanında bir avukattan profesyonel bir yardım almayı düşünüyorum ama öncesinde siz konun uzmanlarına birkaç şey danışmak istiyorum;
Ben yaklaşık 4 ay önce iş yerimden kendim istifa dilekçemi vererek ayrıldım, dilekçede herhangi bir gerekçe sunmadım. Bunun karşılığında İnsan kaynakları benden ibarname ve tahaütname imzalamamı istedi ki bu belgelerde benim şirketten fazla mesai kıdem tazminatı ihbar gibi her hakkımı aldığım ve bu konularda mahkemeye başvurmayacağımı tahaüt etmem isteniliyordu. Ben de bu belgeyi imzalamak istemediğimi söyledim onlar da kabul etti o zaman biz imzalamaktan imtina etmiştir diye altına yazıp biz imzalarız dediler, artık ne yaptılar orasını bilmiyorum,
Sorum şu kendim istifa ettiğimden dolayı herhangi bir kıdem ya da ihbar tazminatı talebim zaten yok ama yaklaşık 3 yıl boyunca şirkette yasanın belirlediği saatlerden oldukça fazla saatlerde mesaiye kaldım ve bunları talep etmek istiyorum. Bu konu ile alakalı geçmiş tarihli forumlarınızda şu konulara değinmişsiniz ;
- Fazla mesainin ispatlanabilirliği- evet yaptığım tüm giriş çıkışlar kayıtlı olduğundan bunu ispatlayabilirim.
- Bordro da fazla mesai bölümünün olması - bordrom da hiçbir zaman dolu olmamasına rağmen böyle bir sutun var.
Konuyu bu noktadan fazla mesailerimin talebi için iş mahkemesine intikal ettirmek istiyorum fakat işveren ile yaptığım belirsiz süreli hizmet sözleşmesinde ; "İş bu sözleşme gereğince ..........'a yapmış olduğu işe karşılık brüt ........ ücret ödenecektir. Ücrete tüm fazla mesai, hafta tatili ve bayram mesai ücretleri dahildir. Bu çalışmalar için ayrıca bir ücret ödenmez." maddesi bulunmakta. Bu madde benim mahkemeden fazla mesailerimi talep etmemi engelleyen bi madde midir? Yine geçmiş tarihli forumlarda yargıtayın yüksek ücretli çalışanlarda "ücrete fazla mesai dahildir" maddesini geçerli kıldığı söylenmişti bu yüksek ücretten kasıt nedir? Yüksekten kasıt 4000-5000 YTL'lik maaş ise o miktarda bi maaşım yoktu ama asgari ücretli bir çalışan da değildim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Re: İş hukuku konusunda pofesyonel yardım alacağım ama...
Bordrolarınızı imzalayıp imzalamadığınız da önemli bir detay... Yüksek ücret subjektif bir ölçüt, belli bir rakam yok ancak bir çalışanın günlük çalışmasının 11 saati geçemeyeceği dikkate alınırsa, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile aksine bir hüküm yoksa fazla çalışmalar % 50 zamlı olarak ödeneceğine göre ve yıllık fazla çalışma 270 saati geçemeyeceğine göre, bir ay içerisinde asgari ücretli bir çalışanın 3,75 YTL. saat ücreti ile hergün günlük 3 saat fazla mesai yapması durumunda ayda 26 gün çalışma üzerinden azami 78 saat fazla mesai yapabileceği ve buna karşılık brüt 292,50 YTL. fazla çalışma ücretine hak kazanacağı, bu durumda toplam brüt hakedişinin 562,50 + 292,50 = 855 YTL. olabileceği düşünülürse, bu rakam ve üzerindeki brüt ücretlerin sözleşme sınırları içerisinde kalabilmesi altındakiler için dava yolunun bulunduğunu düşünüyorum. Ancak bu benim yorumum, Yargıtay'ın rakam telaffuz eden bir kararı bulunmamakta... Ayrıca kişinin işyerindeki görevi, bu görev karşılığı piyasada öngörülen rayiç ücret de dikkate alınmalı...
Selamlar,
Re: İş hukuku konusunda pofesyonel yardım alacağım ama...
Sayın sappho,
İşin rakamsal boyutlarını Sayın Harun Gür yazmış.
Ben, haklı bile olsanız, attığınız taşın ürküttüğünüz kurbağaya değmeyeceği endişemi dile getirmek istiyorum. Bordronuzdaki fazla mesai sütununun boş olması sizin pek de lehinize değil. Sözleşmedeki madde, sizin yıllık yasal sınır olan 270 saatlik fazla mesai ücretinizin zaten ödendiği anlamındadır. Bunun üzerinde çalışma varsa kanıtlamak size düşecektir. Kaldı ki, fazla çalışmalarınızın tamamını bile alsanız, harcayacağınız para ve emeğe değecekmidir. Ayrıca işin ucunda kaybetmek de var.
Önerim, Başlıkta belirttiğiniz gibi, bir avukatla görüşüp ona göre karar vermeniz.
Esenlikler,
Re: İş hukuku konusunda profesyonel yardım alacağım ama...
Merhaba,
Sn. Harun Gür ve Sn. KASIMAN öncelikler sorum ile ilgilenip verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler,
Cevaplarınızdan anladığım kadarıyla şirket sözleşmeye koyduğu maddeyle 270 saatlik fazla mesai için herhangi bir ücret ödemeyeceğini garanti ediyor bununla beraber 270 saatten üzeri için dava hakkımı kullanabilirim ama o zaman da sonucu kesin olmayan bir dava için uğruşılan emek ve masraf anlamında benim de zarar görme ihtimalim olduğunu söylüyorsunuz,
Açıklamalarınız için teşekkürler, ben yine elimdeki belgelerimle bir avukata danışıp öyle karar vereceğim..